Na svetovnem prvenstvu bo Slovence vodil Romun Gheorghe Cretu

Foto: FB OZS

Avstralski trener Mark Lebedew ni več selektor slovenske odbojkarske reprezentance, sporoča Odbojkarska zveza Slovenije (OZS).

Na prihajajočem svetovnem prvenstvu, ki se bo od 26. avgusta do 11. septembra odvijalo v Sloveniji ter na Poljskem, bo evropske podprvake vodil 55-letni Romun Gheorghe Cretu, ki je v letošnji sezoni s poljskim prvoligašem Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle osvojil evropsko ligo prvakov, ob tem pa tudi dve poljski lovoriki; v državnem prvenstvu in pokalu.

Foto: FB OZS – Slovenske odbojkarje bo na svetovnem prvenstvu vodil Romun Gheorghe Cretu

Po mnenju vodstva OZS je bilo za izpolnitev ciljev na bližnjem svetovnem prvenstvu potrebnih nekaj sprememb. „Enotno smo se odločili, da zamenjamo vodjo strokovnega štaba, ki se mu na tem mestu zahvaljujemo za opravljeno delo,“ je v sporočilu za javnost zapisalo vodstvo OZS. Odločitev bo danes popoldne v Bohinju pojasnil predsednik OZS Metod Ropret.

Mark Lebedew je pred začetkom letošnje reprezentančne sezone na slovenski klopi nasledil Italijana Alberta Giulianija. Avstralec je slovensko reprezentanco vodil v ligi narodov, v kateri so slovenski odbojkarji na dvanajstih tekmah petkrat zmagali in sedemkrat izgubili ter zasedli deseto mesto, kar je bilo manj od pričakovanj.

Foto: FB OZS – Avstralec Mark Lebedew ni prepričal vodstva OZS

Slovenijo čez 18 dni čaka domače svetovno prvenstvo, na katerem bo nastopila drugič. Pred štirimi leti na SP v Italiji so slovenski odbojkarji zasedli 12. mesto. V skupinskem delu letošnjega SP se bodo Slovenci merili s Kamerunom (26. 8.), Francijo (28.) in Nemčijo (30.).  V osmino finala se bodo uvrstile prvouvrščena in drugouvrščena ekipa iz vsake od šestih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Ljubljana bo sicer gostila štiri od šestih skupin, nato pa še štiri obračune osmine finala ter dva četrtfinalna dvoboja. Zaključni del najboljše četverice bo v Katovicah na Poljskem. Pred tem bodo Poljaki dve skupini in izločilne boje organizirali v Gliwicah.