Ponedeljkovo jutro se je začelo s soncem. A še predno je to vzšlo so se gasilci in gasilke s severne Primorske podali na, v vodni ujmi, razdejana, in to dobesedno, območja na drugi konec naše deželice.
Če so se pred  letom, ob najobsežnejšem požaru doslej v Sloveniji, kolone gasilskih vozil pomikale proti Goriški, natančneje Krasu, pa je ob najsilovitejši vodni ujmi doslej pri nas slika obrnjena. Gasilcem, večina jih je prostovoljnih,  ni prav nič težko.
Na pomoč kolegom in predvsem prebivalcem najbolj uničenih področji so navsezgodaj, takorekoč še sredi noči,  krenili tudi gasilci in gasilke Severnoprimorske gasilske regije. V treh konvojih jih je proti vzhodu odšlo 214, skupno število vozil pa je 49.
zdruzena-ekipa-GZ-Ajdovscina-GZ-Vipava-in-GZ-Nova-Gorica-Sempeter
Združena ekipa društev  Gasilske zveze Tolmin in GZ Idrija je krenila proti Mozirju. Gasilci in gasilke iz GZ Nova Gorica – Šempeter, GZ Ajdovščina in GZ Vipava so v Mengšu.
Najdaljša pot pa je bila pred skorajda stotnijo iz GZ Bovec, GZ Kobarid in GZ Goriške. V slednjo sodijo tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krasu, ki so že včeraj pomagali v občini Nazarje. S to je namreč občina Miren – Kostanjevica pobratena.
Konvoj se je s severne Primorske  /GZ Bovec, GZ Kobarid in GZ Goriške/  podal tudi na Koroško, natančneje v Črno.
Poveljnik PGD Kostanjevica Erik Spačal je povedal, da je stanje na prizadetih območjih zares grozljivo in da je povsem razumljivo, da potem ko so lani prihajali njim na pomoč iz celotne Slovenije zdaj gredo oni na območja, kjer je pomoč še kako potrebna. In prav ta izjemna predanost  gasilstvu in neuničljiva volja na tisoče in tisoče prostovoljcev in tudi poklicnih gasilcev in gasilk v Sloveniji ter to sodelovanje, dajejo zagotovo vsaj nekaj  upanje vsem v tej ujmi prizadetim.
Spletno uredništvo,
Vir: Civilna zaščita