Na letošnjih goriških Okusih 327 stojnic iz 40 držav

Foto: FB Gusti di Frontiera

Od četrtka, 29. septembra, do nedelje, 2. oktobra bodo v Gorici znova prišli na svoj račun ljubitelji kulinarike. Po dveletnem premoru se namreč v mesto vračajo tradicionalni Okusi ob meji.

Na letošnjih 17. Okusih ob meji se bo predstavilo kar 327 stojnic iz 40 držav.  Prireditve se bo prvič udeležila Švica, večja pa bo tudi zastopanost afriških držav.

Na predstavitvi letošnje prireditve je goriški župan Rodolfo Ziberna povedal, da je bila letošnja organizacija precej bolj zahtevna kot v preteklih letih, četudi se Okusi vračajo v običajne tirnice. Težave pri pripravah na odmevno prireditev je spomladi najprej povzročilo nesprejetje občinskega proračuna, nedavno pa je veliko preglavic povzročil še hekerski napad na občinsko spletno stran. Ker niso imeli dostopa do nekaterih elektronskih poštnih predalov, so ostali brez evidence sodelujočih na letošnjih Okusih, je še pojasnil Ziberna. Osebje občinskih uradov je moralo telefonsko stopiti v stik s številnimi predstavniki stojnic in se prepričati, kdo je potrdil prisotnost. Goriški župan je izpostavil tudi težave zaradi vse večjih stroškov, ki jih povzročajo infrastrukturne investicije ter draginja energentov.

Foto: FB Gusti di Frontiera

Na Trgu sv. Antona, kjer ima svoj dom tudi stojnica goriške občine, bodo tokrat tudi prvič prisotni člani skupnosti Slow food (Presidio Slow food) ter proizvajalci lokalnih dobrot: rebule, goriške rože in sivke, je poročal Primorski dnevnik.