Na Krasu manj manjših žarišč, v nočni izmeni 15 gasilcev

Foto: Ervin Čurlič (Štab CZ za severno Primorsko)

Na obeh požariščih na Krasu je dan minil mirno. Dežja ni bilo ravno veliko, a je vseeno nekoliko omilil razmere, poročajo iz Civilne zaščite.

Še vedno se pojavljajo manjša žarišča, ki pa jih je veliko manj kot v preteklih dneh. Gasilci na terenu bodo prilagodili gasilsko stražo novim razmeram. Do 19. ure je bilo na straži 60 gasilcev ljubljanske regije, v nočni izmeni pa jih bo 15, kolikor naj bi šteli tudi nedeljska dnevna in nočna izmena, pojasnjuje vodja intervencije Simon Vendramin.

Foto: Danijel Cek (Štab CZ za Notranjsko)

Domačini iz Kostanjevice na Krasu so v znak zahvale na vaškem trgu v petek razobesili majice večine prostovoljnih društev in pripadnikov drugih služb, ki so se borili z ognjem in njegovimi posledicami.

Nocoj se gasilci drugih regij vračajo domov, na požarišču bodo ostali in se izmenjevali gasilci severnoprimorske in gasilci obalno-kraške regije. Po besedah Vendramina, bodo v ponedeljek dopoldne opravili oceno stanja in pripravili nadaljnji načrt varovanja in nadziranja požarišč.

Foto: Danijel Cek

Na italijanski strani bodo stražo opravljali italijanski gasilci, pripadniki gozdne straže in civilne zaščite, pomoč slovenskih gasilcev pa trenutno ni potrebna.