Na Kobariškem in Goriškem 11. Gregorčičevi dnevi

Foto: ML

Konec tedna se bodo na Kobariškem in Goriškem začeli 11. Gregorčičevi dnevi, ki bodo zaradi epidemije nekoliko okrnjeni. Letos so jih podnaslovili Gregorčič – vizija prihodnosti.

Goriškemu slavčku se bodo najprej poklonili ob njegovem spomeniku na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, kjer bodo dijaki Šolskega centra Nova Gorica brali njegovo poezijo. V petek se bodo pesniku poklonili z obiskom njegovega groba in položitev cvetja v Libušnjah. Kratek kulturni program bodo pripravili učenci iz Osnovne šole Smast, podružnične šole Osnovne šole Simona Gregorčiča Kobarid.

V okviru letošnjih Gregorčičevih dnevov bodo predstavili nekaj doslej neznanih dokumentov o pesniku.

Foto: arhiv – Simon Gregorčič

Osrednji del prireditve pripravljajo v četrtek, 21. oktobra, v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, ko bo Megi Rožič na predavanju spregovorila o Gregorčiču kot vizionarju, kot ga je videl nedavno pokojni Zoran Božič. Za recital Gregorčičevih pesmi bodo poskrbeli člani Goriškega literarnega kluba GovoRICA, ki bodo pripravili tudi predstavitev literarnega glasila GOvoRIŠKI zapisi. Ob deseti obletnici kluba si bo mogoče ogledati tudi krajši film.