Na Kaninu brez elektrike in smučanja: KAKŠNO ŠKODO JE POVZROČIL SNEG?

Foto: FB Kanin - Sella Nevea

Na Kaninu, kjer je zapadlo ogromno snega, je prišlo do izpada električnega napajanja med postajama C in D krožnokabinske žičnice, tako da naprav ne morejo zagnati. Vzdrževalci, ki so medtem napako odkrili, se trudijo, da bi jo čimprej odpravili.

Brez elektrike je zgornja postaja žičnice in vse sedežnice, poleg tega pa še restavracija z zamrzovalniki in hladilniki. V takšnih razmerah ne morejo preizkusiti delovanja žičniških naprav, kar pomeni, da še ne vedo, ali je letošnji sneg na napravah povzročil kakšno škodo.

Foto: Arhiv Manuela Božič Badalič

Do prekinitve električnega napajanja je na Kaninu že večkrat prišlo, odprava tokratne napake pa bo zaradi težke dostopnosti trajala dlje časa, pojasnjuje direktorica kaninskega smučišča Manuela Božič Badalič, ki dodaja da bodo morali zavreči tudi shranjeno hrano in pijačo. Zaradi prekinitve napajanja oddajnika je namreč Bovška kotlina že ves čas v delnem komunikacijskem mrku. Na Kaninu ni tudi signala za mobilni telefon.

Zaradi izpada elektrike si na Kaninu, kjer je imajo okoli štiri metre snega, pri transportu opreme pomagajo s snežnimi teptalniki, z katerimi sicer že pripravljajo smučišče. Predvidoma v četrtek bo z italijanske strani priletel helikopter, ki bo sprožil snežne plazove, ki vsako leto grozijo progi Graben in Prevala. Sprožitev plazov je predpogoj, da bi o odprtju smučišča sploh razmišljali, pravi Božič Badaličeva.

Foto: FB Kanin

Elektrodistribucijsko omrežje Bovca in okolice vzdržuje Elektro Primorska, distribucijska enota Tolmin. Napaka je bila odkrita v soboto popoldne in elektrovzdrževalci so še isti in naslednji dan peš šli v pregled, kolikor so jim razmere zaradi novozapadlega snega omogočale. Na omrežju, ki so ga na ta način lahko dosegli, niso našli napake. V soboto so zagotovili elektriko do postaje B krožnokabinske žičnice, na višje ležečih predelih pa odklopili električno napajanje. Za pregled ostalih delov omrežja so nameravali uporabiti helikopter, ki pa zaradi vremenskih razmer v nedeljo in ponedeljek ni mogel poleteti, tako da so se obrnili na podjetje, ki izvaja polete z brezpilotnim letalnikom. Na ta način so danes preleteli daljnovod in odkrili napako in sicer odtrgano žico pod postajo C kaninske žičnice.

Vzdrževalci so se danes odpravili na mesto napake, ki je približno dve uri in pol hoje oddaljeno od postaje B. Pričakujejo, da bo napaka danes odpravljena, a kaj lahko se zgodi, da to ni edina napaka na omrežju in elektrike kljub temu danes na Kaninu še ne bo.