Na Apeninih zaostrujejo ukrepe: RDEČA, ORANŽNA IN ZELENA OBMOČJA

Foto: Pixabay

V torek so v Italiji zabeležili več kot 28.000 primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 353 ljudi, kar je največ od maja. Italijanska vlada v boju proti širjenju novega koronavirusa uvaja nove omejevalne ukrepe.

20 italijanskih dežel bo glede na faktor prenosa okužb in druge parametre razdeljenih na rdeča, oranžna in zelena območja. Pri tem bodo med drugim upoštevani kriteriji, kot so število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, število okuženih v domovih za starejše in obolelih v domači izolaciji.

Foto: Twitter Giuseppe Conte

Premier Giuseppe Conte je ponoči podpisal odlok o novih ukrepih, ki bo veljal od četrtka do 3. decembra. Odslej bo med 22. in 5. uro veljala prepoved izhodov po vsej državi in ne le v posamičnih deželah, kot je veljalo doslej. V skladu z omejitvami bodo zaprti muzeji in razstave, sredstva javnega prevoza bodo lahko le polovično zasedena. Ob koncih tedna bodo zaprti trgovski centri, obratovale bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski.

Italijani naj bi v največji možni meri delali od doma. Šolarji od 6. leta naprej bodo morali pri pouku ves čas nositi zaščito za predel nosu in ust. Na srednjih šolah bo pouk potekal na daljavo.

Na rdečih območjih, med katera so trenutno uvrščene Južna Tirolska, Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, naj bi uvedli omejitve gibanja. Prebivalci bodo lahko domovanja zapustili zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Tovarne in drugi industrijski obrati bodo ostali odprti.

Foto: Pixabay

Strožji ukrepi bodo na rdečih območjih veljali vsaj dva tedna. Zaprte bodo vse storitve, ki niso nujne kot recimo frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri, gostinski obrati, mogoča bosta le dostava in prevzem hrane. S športom se bo mogoče ukvarjati le v bližini doma, pri tem pa vzdrževati ustrezno medsebojno razdaljo.