MUZEJSKI TORKOV VEČER
Grad Kromberk, 26. marec 2024 ob 19. uri
Z novim vodnikom »Slovenski obraz Gorice«
po sledeh tisočletne prisotnosti

 

Zadnji torek v marcu nas bo Aldo Rupel usmerjal med točkami, ki pričajo o zakoreninjenosti slovenske prisotnosti v Gorici. V sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev bomo predstavili priložnostni vodnik “Slovenski obraz Gorice: Po sledeh tisočletne prisotnosti”, ki tako turiste kot Italijane in Slovence na tem območju opozarja na narodno raznolikost mesta in skozi štiri sprehode izpostavlja lokacije, ki so jim Slovenci vtisnili svoj pečat.

Med drugim novi vodnik v treh jezikih prinaša seznam slovenskih poimenovanj ulic in okolišev v Občini Gorica, zemljevid ter pregledne predstavitve spomenikov, stavb, krajev in vsebin, ki zrcalijo slovenski obraz Gorice.

Izid vodnika, ki je v slovenski verziji že doživel prvi ponatis, sta podprla Dežela Furlanija -Julijska krajina in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, uredila pa ga je Jasna Simoneta, medtem ko je gost muzejskega torkovega večera Aldo Rupel prispeval besedilo.

Prijazno vabljeni, da se prepustite slovenskemu doživljanju prostora in zgodovine. Skupaj se bomo podali od letališča skozi Podturn do Travnika, pa od Štandreža, Severne postaje in Podgore …

Vstop prost.

 

Spletno uredništvo

Vir: Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica