MUZEJSKI TORKOV VEČER  

Grad Kromberk, 18. april 2023 ob 19. uri

Pogovor s soavtorji knjige Ravničan Štefan Širok (1849–1890)

V knjižni zbirki Besede s Planote, ki nastaja v okviru TKŠ društva LO-KO in v sodelovanju z Raziskovalno postajo ZRC SAZU v Novi Gorici, je izšla osma publikacija, posvečena ravniškemu rojaku, klasičnemu filologu in publicistu Štefanu Široku, njegovemu življenju in delu, ki ga je iz rodne Goriške vodilo v tedanjo carsko Rusijo, kjer je poučeval.

Knjiga prinaša tudi večino ohranjenih Širokovih zapisov, ki jih je objavljal v dunajskem in goriškem periodičnem tisku in predstavljajo pomemben vir o življenju na Goriškem ob koncu 19. stoletja. Poleg tega med drugim osvetljuje zgodovino njegove rojstne vasi Ravnica ob vznožju Trnovske planote.

Na muzejskem torkovem večer bodo na Gradu Kromberk 18. aprila ob 19. uri gostili avtorje prispevkov v knjigi: Jožeta Šušmelja, dr. Branka Marušiča, dr. Petro Kolenc in Bojana Bratino.

Namen zbirke Besede s Planote je spodbuditi posameznike – domačine, odseljene prebivalce, ljubitelje in raziskovalce – k odkrivanju, ohranjanju, vrednotenju ter objavi zapisov in raziskav o ljudeh z območja Trnovske planote, da s svojimi zapisi odstirajo preteklo življenje teh krajev.

Prijazno vabljeni! Vstop prost.

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Goriški Muzej