Mobilno komuniciranje v tujini je letos še ugodnejše: BREZSKRBNO BRSKANJE

Foto: Pixabay

Od lanskega 15. junija mobilni operaterji ne smejo več zaračunavati stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in brskanje po spletu uporabniko znotraj Evropske unije (EU). Za te storitve uporabljajo enake cenike v vseh članicah EU. Leto 2018 prinaša še ugodnejši prenos podatkov.

Foto: Pixabay

V skladu z evropsko uredbo, ki je lani odpravila dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini, so letos operaterji svojim uporabnikom povečali količine prenosa podatkov med gostovanjem v EU. To jim nalaga znižanje cene prenosa podatkov med operaterji.

V tujini uredba glede prenosa podatkov operaterjem dovoljuje, da uporabnikom po domačih cenah ponudijo le določen del zakupljenih količin, na preostanek pa jim smejo zaračunati pribitek. Gre za načelo poštene uporabe, ko lahko poraba prenosa podatkov nad določeno količino stane največ 7,70 evra na gigabajt ter davek na dodano vrednost; skupaj torej okrog 9 evrov. Do leta 2020 se mora cena med operaterji znižati na 2,50 evra. Novim zvišanjem količine prenosa podatkov med gostovanjem v EU bomo priča tudi v prihodnjih štirih letih.

Foto: Pixabay

Vsem operaterjem se je cena znižala, količine prenosa podatkov pa se niso povečale v vseh naročniških paketih. Nekateri so namreč že doslej vključevali večjo količino prenosa podatkov v tujem omrežju od minimalno zahtevane. Vsak operater mora o spremembah obvestiti svoje uporabnike.

Uredništvo