Miran Rustja, Silva Copič in Ortaona nagrajenci Zveze kulturnih društev Ajdovščina

Foto: Primož Brecelj -ZKD Ajdovščina

Na slovesnosti ob kulturnem prazniku je Zveza kulturnih društev (ZKD) Ajdovščina podelila priznanja najzaslužnejšim na področju kulture v ajdovski občini.

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je veliko priznanje pripadlo zborovodji Miranu Rustja, priznanji pa sta prejeli še slikarka Silva Copič in Društvo za kulturo, šport, turizem in razvoj Ortaona.

Slavnostni govorec letošnje proslave ob kulturnem prazniku, Boris Blažko, aktiven upokojenec, zaslužen za ohranjanje kulturne dediščine v svojem Lokavcu in še bistveno širše, je praznične besede posvetil dediščini, domoznanstvu. Udeležil se je je tudi podžupan Občine Ajdovščina Mitja Tripković.

Predsednik ZKD Ajdovščina Artur Lipovž je čestital Klari Štrancar, ki je prejemnica Zlatega priznanja ZKD Slovenije za prizadevno delo v predsedstvu v minulem mandatu. Priznanje ji bo izročeno ob drugi priložnosti, so še zapisali na spletni strani ajdovske občine.

Osrednji nagrajenec Miran Rustja že več kot 45 let kot priznani zborovodja vodi različne pevske zbore na nastopih doma in v tujini. Mogočen je tudi njegov skladateljski opus, saj se podpisuje pod več kot 500 zborovskih in instrumentalnih skladb. Rustja pa svoj umetniški vtis pušča tudi kot pesnik in pisatelj. Slikarka in upokojena likovna pedagoginja Silva Copič je prejela priznanje za mentorsko vzgojo na likovnem področju, za prispevek k ohranjanju lutkarstva ter za kulturno bogatenje gornje Vipavske in širše je prejela. Priznanje pa je prejelo tudi društvo Ortaona iz Vrtovina, za vsestransko dogajanje na vasi, predvsem pa za skrb pri ohranjanju kulture in dediščine, v zahvalo starejšim in v spodbudo mladim močem.

Kulturni program je potekal v znamenju 130-letnice rojstva pisatelja Danila Lokarja, oblikovali pa so ga Mešani pevski zbor Srečko Kosovel, Vokalni tercet sester Kobal ter solisti instrumentalisti iz Osnovne šole Danila Lokarja.