Mesto vrtnic v znamenju rocka, gledališča, lutk in fotografije: ZAKLJUČEK Z VIZIONARJI

Foto: Pixabay

Festival Vizije, ki ga Nova Gorica gosti že od leta 2008, poteka od petka do jutri v Kulturnem domu in Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Predstavlja se sedem rock zasedb, deset gledaliških predstav, ena lutkovna predstava in 14 fotografov. Letos so ustvarjali na temo Odtujenost.

Festival Vizije je bil sprva je bil namenjen zgolj mladinskim gledališkim skupinam, v zadnjih letih pa so vanj vključeni tudi mladinski lutkovni, glasbeni in likovni ustvarjalci. Namen festivala je namreč prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na področju fotografije ter s tem spodbuditi razvoj mladinske umetniške produkcije. V spremljevalni program so uvrstili še plesno predstavo SNG Nova Gorica in MN Dance Company ter večer sleng poezije.

Foto: ML – SNG Nova Gorica

Letos so med prijavljenimi ustvarjalci izbirali selektorji Severa Gjurin, Jani Kenda, Andrej Jus in Irena Rajh Kunaver, ocenjevala pa jih bo strokovna žirija, ki jo sestavljajo lutkarica Barbara Bulatović, igralec in režiser Miha Nemec ter glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene.

Na zaključni festival v Novi Gorici so se skupine uvrstile preko več območnih in regijskih srečanj. Prijavljenih je bilo več kot 60 gledaliških in štiri lutkovne predstave, okrog 45 glasbenih skupin in 50 fotografov iz Slovenije in zamejstva. Jutri se Festival Vizije zaključuje s podelitvijo nagrad – vizionarjev.

Uredništvo