Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji: POTEK SPORAZUMA

Foto: ML

S ponedeljkom se je iztekel sporazum o skupnem nadziranju meje z mešanimi policijskimi patruljami na meji med Slovenijo in Italijo. Na območju policijske uprave Koper se bo tovrstno sodelovanje nadaljevalo, na območju policijske uprave Nova Gorica pa mešanih patrulj ni več.

Na območju PU Nova Gorica so letos do 29. septembra obravnavali 190 oseb, ki so na nedovoljen način prestopile zunanjo mejo, torej mejo med Slovenijo in Hrvaško. V enakem lanskem obdobju so jih obravnavali 61. V obdobju izvajanja mešanih patrulj so obravnavali 42 oseb; v enakem obdobju lani pa 33.

Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji so se v skladu s sporazumom o policijskem sodelovanju izvajale od 1. julija do 30. septembra. Kljub izteku omenjenega sporazuma se glede na stanje na področju nedovoljenih migracij na t. i. zahodno-balkanski migrantski poti izvajanje mešanih patrulj na območju PU Koper nadaljuje in sicer neposredno na podlagi določil omenjenega sporazuma ter v okviru operativnih dogovorov s pristojnimi italijanskimi službami, pojasnjujejo na policiji. Začeli so se tudi dogovori o začetku izvajanja določenih drugih oblik sodelovanja, ki jih omogoča sporazum; od skupnih analiz do oblikovanja skupne preiskovalne skupine. Kot pojasnjujejo, sta za to zainteresirani policiji obeh držav.

Foto: ML

Na območju novogoriške policijske uprave so se odločili, da mešanih patrulj ne nadaljujejo. V obdobju izvajanja sporazuma je bilo na tem območju izvedenih šest mešanih patrulj: tri na območju Slovenije in tri na območju Italije. Z mešanimi patruljami na tem območju so prenehali že 9. avgusta. Kot pojasnjujejo na policiji, je bil tak dogovor sprejet na delovnem razgovoru z italijanskimi varnostnimi organi.