Med plezanjem na Bovškem se je podrlo varovališče: USODEN 50-METRSKI PADEC

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Do včerajšnje nesreče 23-letnega in 22-letnega plezalca na Bovškem je prišlo, potem ko se jima je podrlo varovališče in sta omahnila v globino, sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica.

Med padanjem plezalcev se je vrv, na katero sta bila privezana, zataknila za kamnit rogelj, mladeniča pa sta udarila ob steno. 23-letnik iz Tolmina je podlegel poškodbam, leto dni mlajši plezalec iz okolice Kobarida pa je utrpel poškodbe desne roke in so ga s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Včeraj okoli 7.30 sta mladeniča iz Zgornjega Posočja začela plezati v alpinistično plezalni smeri, imenovani Nova smer, v steni na Vrh Labrje v pogorju Veliko Špičje. Kot prvi je pričel v navezi plezati 23-letnik in je po zaključku prvega raztežaja uredil viseče sidrišče (varovališče z metulji). Za njim je priplezal drugi soplezalec, ki si je uredil varovanje na tem varovališču. Tudi drugi raztežaj je začel plezati 23-letni plezalec in pri varovanju uporabljal zatiče in varovalne metulje. Med varovanjem in podajanjem vrvi prvemu plezalcu v navezi se je drugemu plezalcu podrlo varovališče (t. i. štant iz varovalnih metuljev). Padel je približno 15 metrov navzdol po steni, med padanjem pa je za seboj vrv potegnila tudi prvega, 23-letnega plezalca. Med padanjem se je vrv ujela na kamniti rogelj, tako da je 22-letnik po približno 15 metrih padanja obvisel pod skalno polico in pri tem utrpel poškodbo desne roke. 23-letni plezalec je po približno 50 metrih padanja obvisel na vrvi, a je pri padcu in udarcu v steno utrpel hude poškodbe različnih delov telesa ter na kraju podlegel poškodbam.

Foto: FB Slovenska policija

Policija je o nesreči obvestila tudi preiskovalno sodnico novogoriškega okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici.