Mandarine dobro uspevajo tudi na Goriškem: SLASTNE IN ZDRAVE

Foto: ML

Novembra in decembra obrodijo tudi priljubljene mandarine, brez katerih si prazničnega vzdušja skoraj ne moremo pričarati. Vse več dreves oz. grmov mandarin lahko srečamo tudi v vrtovih na Goriškem. Poleg tega, da so slastne, imajo tudi veliko zdravilnih lastnosti.

Ena večja mandarina zadovoljuje 53 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C, ki je močan naravni antioksidant, ki je topen v vodi in telesu pomaga, da razvije odpornost proti vnetjem ter uniči proste radikale.

Foto: ML

Sadiko smo kupili pred leti na Visu. Letos nam je prvič bogato obrodil,“ pravi sogovornica iz Solkana, ki dodaja, da jih je na grmu naštela kar okoli 200. „Ko stopiš na vrt in si ga utrgaš, olupiš in poješ je res poseben občutek. Mandarine so zelo okusne, pa še olupek lahko uporabiš, ker je neškropljen,“ razloži gospa iz Solkana.

Poleg vseh vitaminov, ki jih mandarine vsebujejo, so tudi polne vlaknin in vode, ki dajejo občutek sitosti. Zaradi vsebnosti pektina madarine preprečujejo povišanje sladkorja v krvi, hkrati pa zmanjšujejo občutek lakote.

Mandarine
Foto: Pixabay

Kalij, folna kislina in antioksidanti, ki se nahajajo v mandarinah dokazano pozitivno delujejo na nevrološke funkcije. Folna kislina lahko pripomore pri upočasnitvi pojava simptomov Alzheimerjeve bolezni in upada kognitivnih funkcij. Kalij je povezan s povečanim dotokom krvi v možgane, povečuje koncentracijo in aktivnost možganov ter skrbi za pravilno delovanje srca. Mandarine vsebujejo tudi veliko vitamina B6, katerega pomanjkanje so povezali z depresijo in slabostmi. So izvrsten vir vlaknin, ki so zelo koristne pri odvajanju blata in pripomorejo k boljši aktivnosti črevesja.

Izvor imena mandarin, ki se je uveljavilo skoraj povsod po svetu je zelo zanimiv. Ko se je leta 1828 to sadje prvič pojavilo v Sredozemlju, so ga tako poimenovali zaradi njegovega kitajskega porekla. Bilo je namreč splošno znano, da so bili mandarini kitajski veljaki, zato naj bi nosili isto ime ti novi kitajski sadeži plemenite vrste in sorazmerno blede barve. Ime, ki je bilo sprva skoraj v posmeh, se je kasneje zlahka uveljavilo.

Foto: Pixabay

Mandarine so tudi odličen vir B vitaminskega kompleksa in folne kisline, ki pripomoreta pri ustvarjanju rdečih krvničk pri še nerojenih dojenčkih. Pomanjkanje folne kisline pri nosečnicah lahko privede do prezgodnjega poroda otrok z nižjo telesno težo in nekaterih drugih zapletov. Vsebujejo tudi antioksidante, ki blagodejno vplivajo na kožo, saj na različne načine upočasnijo ali pa celo popolnoma ustavijo oksidacijo molekul ter preprečujejo pokanje kože. Posebej učinkovita so tudi eterična olja mandarine, ki pomagajo pri težavah z mastno in problematično kožo.