Maloobmejni prehodi na Goriškem odprti: ZA KMETIJSKA DELA

Foto: ML

Na včerajšnji poziv novogoriškega župana Klemna Miklaviča in še petih županov goriških občin se je vlada takoj odzvala in sprejela nov odlok o prehajanju slovensko-italijanske državne meje. Slednji dvolastnikom kmetijskih zemljišč v Sloveniji in Italiji sedaj omogoča, da lahko mejo prehajajo tam kot doslej, a le z namenom kmetijskih del.

Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da odprtje v praksi pomeni, da lahko slovenski državljani, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji, in obratno, državljani Italije (tudi slovenski zamejci), ki imajo kmetijsko zemljo v Sloveniji, prečkajo mejo tako kot doslej na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju ipd. Izpolnjevati morajo le pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil.

Na ministrstvu za kmetijstvo v primeru težav pri prehodu meje pozivajo državljane, da se obrnejo na lokalni štab civilne zaščite ali policijo. Za nadzor nad njihovim prehajanjem državne meje bodo po sprejetem odloku poskrbeli v Civilni zaščiti.

Foto: Pixabay

V Goriških Brdih so se nadejali, da bodo ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov odprli tudi katerega od nekdanjih maloobmejnih prehodov, kot sta na primer v Ceglem ali na Humu, ki bi jih poleg dvolastnikov uporabljali delavci, zaposleni v drugi državi. Po novem odloku je sedaj še manj kontrolnih točk med državama, odprtje takega maloobmejnega prehoda pa bi pomenilo njihovo širitev.