Majsko streljanje na Rejčevi ulici v Novi Gorici: MEDNARODNA TIRALICA

Foto: Sibila Peternelj

Novogoriški kriminalisti so zaključili preiskavo okoliščin streljanja pred gostinskim lokalom na Rejčevi ulici maja letos, v katerem je bilo udeleženih več oseb.

S Policijske uprave Nova Gorica sporočajo, da je sodišče za dva osumljenca poskusa uboja, ki sta na begu, izdalo evropski priporni nalog in mednarodno tiralico.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da sta se 26. maja 2020 okoli 17. ure 42-letni in 24-letni osumljenec pripeljala pred lokal na Rejčevi ulici v Novi Gorici in takoj pristopila k 38-letnemu moškemu, ki je sedel za mizo pred lokalom. Najprej sta se starejša izmed treh vpletenih sprla, pri čemer je 42-letni moški drugemu udeležencu spora zagrozil tudi s pištolo. Verbalnemu je sledil fizični spor. Vmešal se je tudi 24-letnik, ki je 38-letnika s kovinskim predmetom udaril po zatilju. Slednji je mlajšemu moškemu uspel odvzeti kovinski predmet in ga večkrat udaril po različnih delih telesa. Zatem je stekel proti avtomobilu svojih napadalcev in se s predmetom znesel nad njim. Kot navajajo policisti je v tistem trenutku 42-letni moški izvlekel pištolo in z njo streljal proti 38-letniku. Slednji je nato zbežal s kraja, za njim pa je stekel tudi 42-letni moški in še nekajkrat ustrelil proti bežečemu, a ga ni zadel. Moškemu se je med begom uspelo otresti zasledovalca. Celotno dogajanje pred lokalom in streljanje je zaznalo več ljudi, ki so bili takrat v bližini ter o tem obveščali policijo, sporočajo s PU Nova Gorica.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

S preiskavo so kriminalisti ugotovili, da sta se osumljenca poskusa uboja, ki sta državljana Hrvaške, po kaznivem dejanju skrila v stanovanjski blok, kjer sta bivala neprijavljeno. Ob prihodu kriminalistov sta stanovanje že zapustila, v stavbi pa so še isti dan našli pištolo. V nadaljevanju so kriminalisti ugotovili, da sta osumljenca v večernem času z osebnim avtomobilom odšla na Hrvaško. Iz vseh ugotovitev je izhajal sum, da sta osumljencema po storitvi kaznivega dejanja aktivno pomagali dve sorodnici, saj sta jima s prevozom čez državno mejo omogočili pobeg iz države in sta sodelovali pri skrivanju storilčevega strelnega orožja. Kot se je izkazalo v preiskavi, je bila v obračunu uporabljena pištola, ki je bila pred več leti ukradena na Hrvaškem, zaradi česar so ovadili 42-letnega osumljenca.

Foto: FB Slovenska policija

Vzrok napada zaenkrat še ni povsem znan. Storilca sta namreč še vedno na begu, 38-letni oškodovanec pa ni želel sodelovati s kriminalisti. V okviru preiskave so ugotovili, da naj bi bil povezan z izsiljevanjem prijateljev in znancev hrvaških državljanov na begu. Kot izsiljevalec je bil tako kazensko ovaden 38-letni slovenski državljan, ki je bil v dogodku pred lokalom udeležen kot oškodovanec. Poleg tega je bil kazensko ovaden zaradi groženj ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Zaradi drog in krive ovadbe so policisti v povezavi s preiskavo ovadili tudi 26-letnega državljana Slovenije in Severne Makedonije.