Luka Božič drugi v Franciji, skupno še naprej vodilni

Foto: FB Luka Božič

Slovenska kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek sta odlično nastopila v finalu svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pauju v Franciji. Božič se je povzpel na drugo stopničko, olimpijski prvak Savšek pa na tretjo. Zmagal je Francoz Denis Gargaud Chanut.

Najboljša slovenska kanuista, Božič in Savšek, še naprej ostajata na vrhu točkovanja za svetovni pokal. Pred sklepnim dejanjem sezone v Seu d’Urgellu je vodilni Božič zbral 202 točki, drugouvrščeni Savšek pa jih ima 197.

Božič je v polfinalu, kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama pribitka, osvojil četrto mesto (+1,61). Savšek je opravil z brzicami sicer brez napake, a je z zaostankom 2,28 sekunde zasedel osmo mesto polfinala.

Božič se je v finalni vožnji odločno lotil brzic in bil v zgornjem in srednjem delu celo hitrejši od Francoza. Žal se mu je pri 24. vratih pripetila napaka, ko se je s čelado narahlo dotaknil palice vrat, kar ga je stalo zmage. Za Francozom je zaostal le za 8 stotink sekunde.

V polfinale so se uvrstile vse tri slovenske kanuistke, a so danes ostale brez finalnih voženj. Najbliže mu je bila Eva Alina Hočevar, ki je z vožnjo brez napake osvojila 11. mesto. 20-letna Ljubljančanka je finale zgrešila za 56 stotink, za najhitrejšo Čehinjo Gabrielo Satkovo, kasnejšo zmagovalko, pa je zaostala 5,50 sekunde. Alja Kozorog je bila brez napake 20. (+9,83), Lea Novak pa je zgrešila ena vratca in si nabrala 54 sekund kazni za 27. mesto (+52,66). Zmagala je Satkova, pred Slovakinjo Zuzano Pankovo in Avstralko Jessico Fox na tretjem mestu.