Kulturno umetniški laboratorij: V NARAVNEM OKOLJU

Foto: FB Sajeta

Na sotočju Soče in Tolminke bo prihodnji teden med 3. in 8. julijem ponovno zaživel kreativni tabor Sajeta, ki že 19. leto sledi ideji, da se vzpostavi kulturno umetniški laboratorij v naravnem okolju ter za en teden ustvari pogoje za izražanje sodobnih ustvarjalnih praks izven urbanih središč.

V ospredju festivala je mednarodno zasnovan glasbeni program, ki ga po tradiciji dopolnjujejo kreativne delavnice, pester otroški program, predavanja in debate, performansi ter filmske projekcije.

Kreativne delavnice bodo potekale v sklopu mednarodnega projekta Echoes from Invisible Landscapes, podprtega s strani programa Ustvarjalna Evropa. Udeleženci Sajete lahko tudi letos brezplačno kampirajo v gozdičku nad Sotočjem.

Foto: FB Sajeta

Prvi festivalski dan bo zapolnila legendarna radijska oddaja Drugi val, ki jo bodo njeni dolgoletni avtorji Igor Vidmar, Igor Bašin – Bigor in Janez Golič izvedli izven etra. V sodelovanju z Akademijo umetnosti iz Nove Gorice bodo pripravili projekcijo kratkih študentskih filmov.

Sajeta bo letos ponudila 19 koncertov in performansov, ki jih pripravljajo na Sotočju in v tolminskem Kinogledališču. Ustvarjalci prihajajo v Slovenijo iz osmih evropskih držav.

Udeleženci se bodo lahko pridružili ustvarjalnim delavnicam – kiparski, glasbeni, filmski in vokalni. Potekale bodo tudi delavnice uporabnih kreativnih znanj ter druge dejavnosti na prostem, s katerimi se bodo lahko udeleženci razgibali in sprostili. Po tradiciji zadnjih let pripravljajo tudi bogat otroški program z glasbeno delavnico, ki jo bo letos vodil Andrej Fon.

Foto: FB Sajeta

Glavno prizorišče letošnje Sajete bo scensko opremil goriški ustvarjalec Gorazd Prinčič, za vizualno podobo večernih koncertov pa bodo poskrbeli italijanski vizualni ustvarjalec Luca Ferro ter kolektiv Hybrida Space iz Tarčenta, dolgoletni prijatelji Sajete.

Tudi letos pripravljajo okroglo mizo na temo stabilnega javnega financiranja kulturnih programov v sodelovanju z Novo Musko. Z italijanskim festivalom Forma Free Music Impulse bo profesor s Konservatorija za multimedijo iz Padove Alberto Novello predaval o razvoju eksperimentiranja v analogni avdiovizualni umetnosti.

Uredništvo