Kulturne ustanove vabijo, danes brezplačen vstop

Foto: Pixabay, Wikipedija

Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, po vsej državi obeležujemo s prireditvami. Danes bodo številne kulturne ustanove za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata.

Sinoči so na državni proslavi v Cankarjevem domu podelili najvišja priznanja v slovenski umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.

Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku bo danes potekala pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo tradicionalni poklon pesniku pripravilo ob njegovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani, Bevkovem trgu v Novi Gorici ter Grajskem trgu v Mariboru.

Letošnji dobitniki nagrade Prešernovega sklada so: pisatelj in novinar Dušan Jelinčič za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša za projekte med letoma 2019 in 2022, pianist Alexander Gadjiev za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov na domačih in tujih odrih v zadnjih treh letih, akademski slikar Nikolaj Beer za cikel razstav v letih 2021 in 2022, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar za film Orkester, arhitekturni atelje Medprostor za dosežke v preteklih treh letih.