Kuharji Hotela Sabotin pekli pecivo: ZA DRUŽINE V STISKI

Foto: Jana Jakin Petejan

V Hitovem Hotelu Sabotin v Solkanu, ki tudi v času epidemije ostaja odprt za osebni prevzem jedi, so se odločili, da s sladko pozornostjo polepšajo praznični čas nekaterim večjim družinam na Goriškem. Da bo pozornost prišla v prave roke, bodo poskrbeli pri Območnem združenju Rdečega križa Nova Gorica, sporočajo iz družbe Hit.

Ideja se je porodila med zaposlenimi Hitovega hotela Sabotin, ki vsako leto v tem prazničnem času v hotelski kuhinji pripravijo majhno sladko hišno dobroto, s katero razveselijo goste, ki med prazniki bivajo pri njih. V letošnjem letu hotelske sobe in stoli v restavraciji ostajajo prazni, »… a naša želja po obdarovanju in razvajanju drugih, ki je pravzaprav vtkana v samo naravo vsakega pravega hotelirja ali gostinca, ostaja. Zato smo se skupaj s kuharji odločili, da tudi letos sladko presenečenje pripravimo. Z njim bomo namesto naših gostov obdarili nekatere večje družine v stiski,« je povedala Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin.

Foto: Hit

Povezali so se z Območnim združenjem Rdečega križa Nova Gorica, kjer bodo s pomočjo prostovoljcev poskrbeli, da pozornost skrbno predajo v prave roke. »Veseli nas, da so se v družbi Hit z željo polepšati praznike družinam v stiski, obrnili na nas. Letos je epidemija koronavirusa močno zaznamovala naš način dela, nam otežila neposreden stik z našimi uporabniki, zato smo še toliko bolj veseli, ko jim lahko s pomočjo donacij namenimo kakšno dodatno pozornost,« je povedala Neli Skočaj, sekretarka na Območnem združenju Rdečega križa Nova Gorica.

Kuharji Hotela Sabotin so posebej za ta namen pripravili večje število porcij slastne zimske pite, ki so jih nato skupaj s sodelavci skrbno zapakirali in k voščilu dodali recept* z nekaj namigi za pripravo tega prazničnega peciva v domači kuhinji. Danes zjutraj so pakete dostavili na Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica.

Foto: Jana Jakin Petejan
*Recept »Pita dobrih želja«

Sestavine: 4 žlice masla, 0,5 dl kisle smetane, 150 g jabolk, 80 g mletih orehov, 1 dl mleka, 100 g skute, 3 žlice sladkorja, 1 jajce, 2 čajni žlici rozin, pol čajne žlici cimeta, pol čajne žlici nastrgane limone

Vlečeno testo lahko pripravite sami ali kupite že narejeno.

Sestavine za vlečeno testo: 180 g moke, 1 dl mleka, ščep soli in 2 žlici olja.

Na vlečeno testo razmažemo nadev – naredimo več plasti, v katerih se izmenjujejo testo in nadev, zaključimo s testom.

Pečemo na 180 stopinj, 60 minut.

Ko je pecivo pečeno, ga prekrijemo s tanko plastjo mletega sladkorja. Dober tek!

Vasja Bernik, vodja kuhinje v Hotelu Sabotin

V Hotelu Sabotin verjamejo, da čisto vsak, še tako majhen prispevek z dobrim in iskrenim namenom lahko prinese nekaj dodatne topline v ta neobičajni praznični čas.