Kršitve na meji in bencinskih servisih: MASKE V AJDOVŠČINI

Foto: Pixabay

Iz večine občin in tamkajšnjih štabov Civilne zaščite (CZ) prihajajo še naprej opozorila, da ni dovolj osebne zaščitne opreme. Razveseljivi sta dve donaciji zaščitnih mask: občanke v Ajdovščini (500 kirurških in 50 KN95) in podžupana občine Kobarid Marka Miklaviča (200 zaščitnih mask). V Ajdovščini se pripravljajo tudi na zagon lastne proizvodnje zaščitnih mask.

Pripadniki CZ izvajajo nadzor na mejnih prehodih in kontrolnih točkah na mejni črti med Slovenijo in Italijo. Ob tem zaznavajo prehode tudi na tistih povsem zaprtih kot recimo v Neblu v Goriških Brdih. Navkljub opozorilom in posredovanjem policije še vedno prihaja do druženj na bencinskih servisih v Goriških Brdih, poroča Regijski štab Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko.

V centralnem vrtcu v Novi Gorici je začela delovati kuhinja za oskrbo starejših občanov in socialno ogroženih ter brezdomcev. Prav pri reševanju problematike slednjih je bilo kar nekaj aktivnosti. Pripravljena sta temelja za dva bivalna kontejnerja za brezdomce in uporabnike prepovedanih drog. V sodelovanju z  vodjo zavetišča za brezdomce, se ureja odvzem brisa enemu izmed njih, saj kaže domnevne znake obolenja.

Foto: Pixabay

Ajdovski občinski štab CZ intenzivno dela na oblikovanju in organiziranju  proizvodnje  zaščitnih mask za osebno uporabo. Maske bodo narejene iz tankega filca, materiala, ki se uporablja za srednji sloj kirurških mask. K temu projektu so pristopiti tudi podjetniki in podjetja iz ajdovske občine. Prve testne maske so bile izdelane včeraj, sedaj pa jih bodo testirali.

Štab CZ občine Idrija je priskrbel najnujnejšo zaščitno opremo (maske, rokavice, razkužila) za vse  enote gasilskih društev v Gasilski zvezi  Idrija. Maske so zagotovili tudi trem ponudnikom hrane, ki le to razvažajo na domove. Občinski štab CZ Kobarid je zagotovil zaščitna očala za zdravstveno osebje Doma  upokojencev v Tolminu, saj odslej morajo tudi oni jemati brise v primeru suma na okužbo. Pred stavbo zdravstvenega doma v Tolminu  bodo postavili nadstrešek, ki bo povezal vse tri kontejnerje in šotor. Tudi v občini Šempeter – Vrtojba so z najnujnejšo opremo uspeli oskrbeti medobčinske redarje. Sprejeli so tudi natančna navodila glede razkuževanja prostorov na kamionskem terminalu na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba.

Foto: Pixabay

Goriška regija ostaja še naprej med regijami z najmanj uradno potrjenimi okuženimi oziroma oboleli za COVID-19. Skupno število je še naprej  6.