Načrt sproščanja ukrepov: OD ČRNE DO ZELENE FAZE

Foto: Twitter

Na predlog Ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine je vlada RS določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije COVID-a-19.

Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve,” je na družbenih omrežjih javnosti med drugim sporočil predsednik vlade Janez Janša ter objavil tudi skico z opisi posameznih faz. 

Vlada RS je v skladu s predlogom Ministrstva za zdravje pa tudi strokovne skupine za svetovanje določila kakšni bodo kriteriji, da bodo posamezni omejitveni protikoronski ukrepi lahko odpravljeni. Ob tem bo ključno povprečno število novih okužb in število oseb sprejetih v bolnišnično oskrbo.

Vir: Vlada RS

Za sproščanje ukrepov je predvidenih več korakov, pri čemer so posamezne faze umirjanja pandemije označene z različnimi barvami. Ključna za umestitev v posamezno fazo bosta potemtakem število hospitalizacij in število okuženih. Število okužb sicer predstavlja povprečje v obdobju sedmih dni.

ČRNA FAZA

Število okuženih je več kot 1.350, število hospitaliziranih je preko 1.200, ukrepi pa so takšni kot veljajo.

RDEČA FAZA

Število okuženih je manjše od 1.350, število sprejetih v bolnišnično oskrbo je manjše od 1.200; ob hkratnem upoštevanju ukrepov se sprosti javni potniški promet, vendar v omejenem obsegu, poleg tega pa še muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura in pedikura.

ORANŽNA FAZA

Število okuženih je nižje od 1.000, število sprejetih v bolnišnično oskrbo je nižje od 1.000; odprejo se servisne dejavnosti in trgovine, prav tako vrtci in šole za otroke s posebnimi potrebami in za prve tri razrede. Znova so dovoljene športne dejavnosti na prostem, odprta pa so tudi smučišča. Prav tako se lahko zbere do deset oseb, odpravi pa se prepoved prehajanja meja občin, kar velja za vse regije, ki dosežejo takšno stanje.

RUMENA FAZA

Za to fazo je potrebnih manj kot 600 okužb in manj kot 500 oseb sprejetih v bolnišnično oskrbo; ponovno so odprte osnovne šole, v šole pa se vrnejo tudi zaključni letniki srednjih šol. Poleg tega se odpravi prepoved prehajanja meja občin, kar velja za vse občine, odpravi pa se še prepoved gibanja ponoči.

ZELENA FAZA

Za to fazo je potrebnih manj kot 300 okužb, s tem pa so odpravljene vse omejitve, medtem, ko splošni higienski ukrepi ostajajo v veljavi. Do nadaljnjega ostajajo zaprti le bari in diskoteke.