Kobariški Tik praznuje 70 let: REKORDNO POSLOVNO LETO

Foto: FB Tik Kobarid

V nedeljo je minilo 70 let od ustanovitve podjetja Tik Kobarid, ki je bilo ustanovljeno kot podjetje za izdelavo igel, danes pa se ukvarja s proizvodnjo medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo in predstavlja največjega proizvajalca tega blaga v Sloveniji.

Navkljub epidemiji je leto 2020 za Tik v poslovnem smislu rekordno. Realizirali so za 13 odstotkov več prihodkov, kot so jih planirali in šest odstotkov več kot predhodno leto. Kot pravi direktorica podjetja Petra Borovinšek, so preteklo leto zaključili z okoli sedmimi milijoni evrov realizacije.

V času epidemije je podjetje jubilej obeležilo s publikacijo, v kateri so spomnili na bogato in pogosto težko prehojeno pot do danes uspešnega podjetja. Namenili so jo vsem gospodinjstvom v občini Kobarid, slovenskim poslovnim partnerjem in vsem zaposlenim. Kot je povedala direktorica podjetja Petra Borovinšek, so poleg tega danes vsi zaposleni prvič v zgodovini dobili tudi izplačano nagrado za poslovno uspešnost.

Foto: FB Tik Kobarid

Podjetje vstopa v osmo desetletje z ambicioznimi koraki in ob veliki podpori lastnika. Ko je ob osamosvojitvi Slovenije ostalo brez pomembnega jugoslovanskega trga in se znašlo v težavah, ga je leta 1997 od Slovenske razvojne družbe kupila cerkljanska družba Certa (danes Larix invest). Ta je leta 2019 postala 100-odstotna lastnica družbe, Certo pa je prevzelo podjetje Postojnska jama.

V kobariški družbi pravijo, da njihova vizija ostaja še naprej razvijati medicinske pripomočke, ki so varni, prijazni do uporabnika in okolja ter izdelani iz materialov, ki imajo pozitiven vpliv na trajnostni razvoj okolja in družbe.

Kot napoveduje direktorica, bodo letošnje jubilejno leto zaznamovale predvsem velike investicije. V načrtu imajo za več kot dva milijona evrov naložb, ki bodo namenjene predvsem v avtomatizacijo proizvodnje in digitalizacijo vseh poslovnih procesov.