Ko drugačen Utrip poskrbi za konec novinarske svobode

Foto: zajem zaslona - Jože Možina

V.d. odgovorne urednice informativnega programa RTV Slovenija Jadranka Rebernik je tedenski komentar najodmevnejših družbenopolitičnih dogodkov v oddaji Utrip tokrat zaupala novinarju in voditelju dr. Jožetu Možini, ki je predstavil še drugo plat medalje o dražgoški bitki, ki temelji na pričevanjih. Drugačen Utrip je razburil levi pol, ki je avtorja popljuval in napadel.

Če veter 363 dni piha v levo je vse ok, ko pa dvakrat zapiha v desno je konec sveta, se je na družabnem omrežju slikovito izrazil eden izmed komentatorjev. Takrat se začne fašizem, novinarske svobode je konec. Tudi največji borci za novinarske pravice in svobodo poročanja izgubijo kompas, kot se je to zgodilo nekdanji novinarki, sedaj pa evropski poslanki in predsednici SD Tanji Fajon, ki si je na Twitterju privoščila neprimeren izpad. Pritisk na slovenske novinarje je izpostavljala tudi v evropskem parlamentu, tokrat pa očitno na vse to pozabila in si zabila avtogol. Takole je zapisala: „Javni servis = vladni servis. RTV Slovenija, sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ne deluje več v javnem interesu.”

Tanja Fajon, vi niste javni interes, vaš grob politični napad in sramotenje novinarja RTV razgalja vašo strašljivo protidemokratično dvoličnost, ki ne bo brez posledic, a ne Sophie in’t Veld.” se je na napad Fajonove odzval Jože Možina in dodal: “Naj vam bo jasno, RTV je javna, ne vaša. In ne bo popuščanja, ko gre za svobodo medijev in resnico!”

Po partizanskem umiku so bili domačini prepuščeni okupatorjevemu ubijanju. Ideološka govorica, ki smo je vajeni, se ohladi, če dobijo glas tisti, ki so tragedijo doživeli in trpeli,” je v oddaji Utrip izpostavil Možina in dodal nekaj pričevanj tamkajšnjih prebivalcev, ki pravijo drugačno zgodbo od tiste, ki nam jo skušajo “prodati”, saj pravijo, da partizanov v omenjenem kraju že ni bilo več, ko so prišli Nemci. “Moške iz drugega dela vasi so žive zažgali, vse ostale izgnali, vas uničili do temeljev.”

Foto: Arhiv Demokracija

Vrednote NOB je treba spoštovati, vprašanje pa je, če so Dražgoše najprimernejši kraj za proslavljanje zmage nad okupatorjem. V gorenjski vasici so bili namreč partizani poraženci, nastradali pa so številni domačini.

Gledalec komentatorske oddaje kot je tudi Utrip, se lahko z mnenjem novinarja strinja ali pa tudi ne, zagotovo pa nihče nima pravice novinarju odrekati svobode izražanja oz. svojega mnenja, še posebej, če je podkrepljeno s pričevanji. Še manj pa si lahko privošči napad na novinarja, kot to sedaj počno največji zagovorniki novinarske svobode. Za nacionalno TV, ki bi morala biti nevtralna, bi bilo zagotovo dobrodošlo, če bi v takšnih oddajah nastopali novinarji z različnimi pogledi, tako da si lahko gledalec sam ustvari svoje mnenje. Seveda pa je vprašanje, če si takšnih oddaj želijo tisti, ki jih zanima le ena in edina resnica?