Kakovost zraka v Občini Kanal ob Soči: 115.000 EVROV ZA NEODVISNE MERITVE

Foto: ML

V kanalski občini so svetniki prižgali zeleno luč za izvedbo neodvisnih meritev kakovosti zraka v občini. Začele se bodo novembra, trajale pa leto dni. Za meritve bo občina odštela 115.000 evrov.

Ekipo raziskovalcev, ki bodo opravljali meritve bo vodil Griša Močnik iz Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici, ki je pojasnil, da bodo merili koncentracijo delcev PM10, levoglukozana, ki je sledilec lesnega dima, 15 različnih kovin, s katerimi bodo poskusili nasloviti različne vire onesnaženja, anionov in kationov ter organskega in elementarnega vodika. 

Občina Kanal ob Soči je izvedbo neodvisnih meritev, za katero so sredstva že zagotovili v občinskem proračunu, obljubila že pred časom. Na včerajšnji izredni občinski seji so svetniki odločili, da bodo z raziskavo začeli prihodnji mesec.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Po pričakovanjih raziskovalcev bodo trije glavni viri onesnaženja promet, kurjenje lesa za ogrevanje ter cementarna. Močnik pravi, da bodo lahko s pomočjo svojih metod identificirali vire in njihove prispevke k onesnaženju. Dodatno bodo na tri različne načine merili tudi oksidativni stres, vrsto kemičnega stresa, s pomočjo teh raziskav pa bodo prikazali, kako posamezni viri onesnaženega zraka vplivajo na zdravje ljudi. Nekatere podatke bodo analizirali sproti, na koncu pa bodo predstavili celovite rezultate.

V raziskovalni ekipi bodo sodelovali tudi podoktorski sodelavci Centra za raziskave atmosfere in Laboratorija za vede o okolju in življenju. Kot podizvajalci bodo sodelovali znanstveniki francoskega inštituta CNRS/UG-IGE.