Kaki je zelo zdravilen sadež: VITAMINSKA BOMBA

Foto: ML

Kaki je sadež jeseni, ki je tudi na Goriškem vse bolj priljubljen. Bogat je z vitamini, minerali in antioksidanti. Številne zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje, ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšajo tudi naše počutje. Je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki kot tudi v kulinariki.

Kakijevo botanično ime (Diospyros kaki) v stari grščini pomeni hrana za bogove. Kaki izvira iz centralne Kitajske, kjer ga gojijo že nekaj tisočletij. Doslej je bilo razvitih več kot 2.000 sort tega priljubljenega sadeža, trenutno pa se jih za gojenje uporablja okrog 400. V Evropo se je razširil v 19. stoletju, še vedno pa ga največ pridelajo na Kitajskem, v Koreji in na Japonskem. V Slovenijo je prišel v letih pred prvo svetovno vojno, gojimo pa ga predvsem na Vipavskem, v Goriških Brdih ter v Slovenski Istri.

Foto: Pixabay

Kaki raste na drevesu, ki v višino doseže v povprečju od 3 do 15 metrov. Prijajo mu zmerne zime, blaga poletja in zavetne lege, preživi pa tudi zelo nizke temperature (celo pod –18 stopinj Celzija), v kolikor ne trajajo predolgo. Za rast potrebuje veliko vode, zacveti pa pozno pomladi, proti koncu maja oziroma v začetku junija. Cvetovi so zelo privlačni za čebele, pozneje pa se iz njih razvijejo majhni plodovi, ki jih drevo, če jih je preveč, samo odvrže. Ohrani jih le toliko, kot ima zanje na razpolago hrane. Za zorenje potrebuje dolgo in toplo jesen. Veje ima precej krhke, zaradi česar moramo biti pri obiranju zelo previdni. Drevesa kakijev so odporna na škodljivce in jih ni treba škropiti s kemičnimi pripravki. Prav zaradi tega so ti sadeži še toliko bolj zdravi.

Foto: Pixabay

Zdravilne lastnosti kakija: krepi delovanje pljuč in srca, čisti ledvice in jetra, ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje in hemoroide, učinkuje antimutagensko in antikarcinogensko, znižuje količino holesterola, povečuje obrambni sistem organizma, deluje proti utrujenosti, povečuje odpornost proti stresu.

Kaki je pravi zaklad vitaminov in mineralov. Raziskave pravijo, da vsebuje 5-krat več vitamina C ter kar 30-krat več vitamina A, ki ugodno vpliva na oči, tkiva, kosti, dlesni, kožo…, kot jabolko, kar je le malo manj kot marelice. Vsebnost tega vitamina v sadežu je tako visoka, da že z dvema sadežema pokrijemo dnevno potrebo. Vsebuje tudi kompleks vitamina B (B1 – ki pretvarja krvni sladkor v energijo, B2 – pobudnik za normalno delovanje presnove, B6 – med drugim tudi krepi obrambni sistem). Kaki vsebuje tudi minerale, kot so železo, kalcij, fosfor, krom, baker, jod, selen in druge rudnine. Prav tako tudi antioksidante, predvsem galokatekine in ketekine, ki preprečujejo vnetja in infekcije, ter veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo.

ML