Jutri razglasitev epidemije: ZA 30 DNI ZA CELO SLOVENIJO

Foto: Kabinet predsednika vlade Janeza Janše

Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija.

Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po današnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije. Teh je bilo 49, meja pa je pri 50. Po drugih dveh parametrih in sicer pojavnosti števila novih okužb v zadnjih 14 dneh in številu hospitaliziranih smo mejo presegli že v minulih dneh.

Premier Janez Janša se je danes v nagovoru državljanom zahvalil za varovanje lastnega in zdravja drugih. Kot pravi, smo vsi utrujeni od bitke s koronavirusom, a “pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali”. Državljane poziva, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu v bitki za življenja.

Vir: UKC Ljubljana

V Sloveniji je bila epidemija covida-19 razglašena že spomladi, in sicer od 12. marca do konca maja.

“Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive,” je prepričan premier.

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše

Po Janševih besedah lahko veliko naredimo že z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo okuženi z novim koronavirusom.