Nižje januarske pokojnine

Foto: Pixabay

Pred izplačilom pokojnin za januar Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) opozarja, da bodo zneski znova nižji.

Pri novembrskih in decembrskih pokojninah ni šlo za uskladitev pokojnin, ampak je bil izplačan 4,5-odstoten enkratni dodatek. Januarske pokojnine bodo tako znova nižje, izplačila bodo na ravni lanskih oktobrskih.

Svet ZPIZ je septembra 2022 vladi poslal predlog o zvišanju pokojnin za 4,4 odstotka. Ker so bili izpolnjeni pogoji (8,2-odstotna gospodarska rast v letu 2021 in inflacija) so vladi predlagali izredno uskladitev, a niso bili uslišani. Golobova vlada se je raje odločila za draginjski dodatek oz. dvomesečno povečanje pokojnin.

Draginjski dodatek upokojencem z najnižjimi pokojninami ni kdo ve kako pomagal pri premagovanju vse večje draginje. Tisti z najnižjimi pokojninami so namreč dva meseca prejeli dodatek v višini 12 evrov, tisti z najvišjimi pa več kot 150 evrov mesečno.

ZPIZ navaja, da se bodo pokojnine redno uskladile februarja. Ob več kot 10-odstotni inflaciji je predvidena uskladitev v višini 4,9 odstotka prejemka, kot je bil izplačan oktobra 2022. Izplačan bo še poračun za januar, izplačila bodo konec februarja.