Janu Tratniku se je na SP nasmihala medalja: Verjel sem, da bom drugi

Foto: FB Jan Tratnik Fun Club

Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v avstralskem Wollongongu se je na cestni preizkušnji zlatega odličja veselil Belgijec Remco Evenepoel. Najboljši Slovenec je bil Idrijčan Jan Tratnik, ki se je v zaključku potegoval celo za odličje, na koncu pa osvojil 12. mesto.

Po pravici povedano nisem vedel, da je za menoj večja skupina. Mislil sem, da je v igri za kolajno le ta ubežna skupina. Malce sem že verjel, da bom drugi, potem pa so kar naenkrat odsprintali mimo. Dirka je bila na koncu 40, 50 metrov predolga, zato sem kar razočaran. Večkrat sem bil blizu uspehu, danes pa znova malce prekratek,“ je za RTV Slovenija povedal nekoliko razočarani Jan Tratnik, ki bo od prihodnje sezone član Jumbo-Visme, kjer bo pomagal tudi v Avstraliji odsotnemu rojaku Primožu Rogliču.

Srebro je po dramatični končnici pripadlo Francozu Christophu Laportu, bron pa domačinu Michaelu Matthewsu.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar, ki je sodil v ožji krog favoritov, tokrat ni imel najboljšega dne in dirko zaključil na 19. mestu, kar je njegova druga najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Pred tremi leti je v Yorkshiru zasedel 18. mesto. Najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih ostaja bronasta kolajna Andreja Hauptmana iz Lizbone pred 21 leti.

Naslednje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo prihodnje leto v Glasgowu na Škotskem.

Tekma se je začela pričakovano z večjo skupino ubežnikov, ki je imela največ osem minut naskoka, a se je hitro vzpostavil lov v glavnini. Med 16 ubežniki se je znašel tudi Jaka Primožič, ki je na koncu zasedel 68. mesto. Pet krogov pred koncem je iz skupine ubežnikov pobegnilo več kolesarjev, med njimi tudi Evenepoel, Lucenko, Tratnik in ostali. Od ostalih Slovencev je Jan Polanc zasedel 30. mesto, Domen Novak in David Per pa sta odstopila.