Janša upravlja medije, ki ga pljuvajo…

Foto: Pixabay

Nobena skrivnost ni, da je v Sloveniji velika večina medijev naklonjenih levi politični opciji, vseeno pa levičarji slovenski vladi Janeza Janše očitajo, da si jih podreja. Ali ima predsednik slovenske vlade pravico povedati kaj si misli o tem ali ne? Vsak njegov kritičen komentar namreč obsodijo kot napad na neodvisno novinarstvo.

Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D) je politična skupina v Evropskem parlamentu, ki trdi, kako naj bi premier Janez Janša obvladoval slovenske medije. Kako zanimivo? Velika večina teh medijev ga iz dneva v dan pljuva in promovira slovensko KUL koalicijo, ki jo veže zgolj sovraštvo proti Janši… Zelo logično, mar ne?

Tako kot njegov mentor Trump želi tudi slovenski premier ustvariti sovražno in strupeno okolje za novinarje. Žalitve, grožnje, cenzura, zmanjšanje financiranja, nesmiselne tožbe… Janša in njegovi uradniki bodo storili vse, da oslabijo verodostojnost novinarjev in neodvisnih medijev,” so zapisali na Facebook strani S&D in dodali prepričanje, da v času Janševe populistične vladavine noben kritičen glas ne bo toleriran. “Želi si popolnega nadzora nad mediji,” poudarjajo v podkrepitev svojega stališča, ki je z realnim stanjem v državi skregano z vsakršno zdravo logiko.

Predsednik Evropskega parlamenta, vaši politični tovariši SD so tisti, ki nadzorujejo skoraj vse mainstream medije v Sloveniji. Še huje, predsednik Programskega sveta nacionalne RTV Slovenija je bil izvršni sekretar predsedstva Zveze komunistov Slovenije, ki se sedaj imenuje stranka SD”, se je glasil odgovor Janeza Janše na twitterju, s čimer je nakazal, kam vse segajo lovke tranzicijske levice.

V Sloveniji se je v preteklih dneh mudila evropska delegacija na čelu s Sophio in ‘t Veld, ki naj bi pri ugotavljanju stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji iskala celovite odgovore pri obeh straneh, a žal se to ni zgodilo. Zanimalo naj bi jih tudi domnevno vladno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije (STA) in neimenovanje tožilcev. Že pri raziskovanju stanja na STA se je pojavila težava. Na razpravo namreč komisija ni povabila direktorja Ukoma Uroša Urbanijo, ki je kritično pripomnil, da bo za jasno sliko glede STA verjetno dovolj že srečanje s profesorjem Milosavljevićem.

Nedavna analiza poročanja desetih najpomembnejših slovenskih medijev je pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, 2 odstotka provladnih. Posebej so izpostavili primer javnega medija MMC RTVSLO, ki mu letno namenimo skoraj 100 milijonov evrov obveznega prispevka. V tem časovnem obdobju je v njem prevladovalo 55,8 odstotkov uravnoteženih člankov, kar 41,9 odstotka vseh objav tem javnem mediju pa je bilo neuravnoteženih tekstov. Delež med neuravnoteženimi teksti za vladno stran je znašal le 5,9 odstotka.

Zelo nenavadno je tudi, da evropska komisija na obisku v Sloveniji zavrnila zavrnila poziv ministrstva za kulturo, ki se je z njo želelo srečati in vse skupaj posneti. Le zakaj je skupino, ki naj bi bila tako demokratična in željna resnice to motilo? Evropska poslanska skupina S&D je prav tako problematizirala dejstvo, ker se Janša ni želel srečati s komisijo, a očitno pozabila, kaj se je dogajalo v Bruslju. Takrat je Janša izkazal pripravljenost za sodelovanje, a so njegov nastop neutemeljeno skrajšali, kljub obljubam pa tudi onemogočili predvajanje filma, ki prikazuje drugo plat stanja v državi. Zelo demokratično, kajne? Sophia in ‘t Veld je takrat obljubila, da bodo film predvajali kasneje, kar pa se še ni zgodilo. Le zakaj? Film si lahko ogledate v zgornjem videu.