Janša in Blinken o pomenu nadaljnje podpore Ukrajini

Foto: FB Vlada RS

V telefonskem pogovoru sta predsednik Vlade RS Janez Janša in ameriški državni sekretar Antony Blinken poudarila, da je treba še naprej podpirati suverenost Ukrajine in njeno ozemeljsko celovitost z močno varnostno podporo. Obsodila sta grozodejstva ruskih sil v neizzvani in neupravičeni vojni proti Ukrajini ter poudarila, da je treba od Moskve terjati odgovornost.

Blinken se je Janši zahvalil za aktivno vlogo Slovenije pri iskanju učinkovitih rešitev za pomoč Ukrajini ter zagotavljanje miru na kontinentu, slovenski premier pa ameriškemu sekretarju za strateško pomembno vlogo ZDA pri zagotavljanju varnosti evropskih članic NATO ter diplomatske, humanitarne in obrambne napore za pomoč Ukrajini.

Državni sekretar Blinken in predsednik vlade Janez Janša sta razpravljala tudi o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025. Blinken je ponovil prepričanje ZDA, da je Slovenija zelo dobro usposobljena kandidatka, ki bi ob izvolitvi verodostojno prispevala k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti.