Janez Janša: „Tekmovati, kdo je boljši, ne pa dvomiti v nesporna dejstva.“

Foto: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je na današnjem rednem zasedanju DZ odgovarjal na vprašanja, ki so bila povezana s stanjem gospodarstva v času aktualnih epidemioloških razmer, s predlogom novele zakona o nalezljivih boleznih in izvajanjem zakona o dolgotrajni oskrbi.

V kolikor pozicija in opozicija različno ocenjujeta določeno situacijo, je po oceni premierja Janeza Janše normalno, pri temeljnih postulatih pa bi morali vsi govoriti isti jezik. Janša je razočaran, ker nekatere dobri gospodarski rezultati žalostijo, opoziciji pa pred volitvami predlaga, da tekmuje v tem, kdo je boljši, ne pa da dvomi o nespornih dejstvih.

Foto: dz-rs.si

Normalno je, da opozicija in pozicija drugače ocenjujeta situacijo, ko pa gre za neke temeljne postulate, bi vseeno morali govoriti enak jezik. Namesto da bi bili vsi veseli, da je Slovenija visoko uvrščena, ko imamo dobre podatke, visoko rast, zgodovinsko najnižjo brezposelnost, so nekateri zaradi tega žalostni,” izpostavlja slovenski premier.

Lestvica The Economista je bila narejena na podlagi podatkov OECD-ja in ne po okusu novinarjev

Ocena ali lestvica uspešnosti posamičnih držav pri spopadu z epidemijo, ki je bila objavljena v britanskem The Economistu, je Slovenijo uvrstila na drugo mesto po uspešnosti, takoj za Dansko,” pravi Janša in poudarja, da je bila ta lestvica narejena na podlagi podatkov OECD-ja, ki jih vsi priznavajo, ko gre za gospodarske kazalce, kot najbolj relevantne, in ne na podlagi okusa novinarjev te revije. „Še nikoli ni bilo slišati, da ti podatki ne bi držali. Poleg tega so enaki kot jih v ocenah in napovedih uporablja tudi Evropska komisija, in ti podatki kažejo, da je v času pandemije, torej v času pred koncem lanskega leta, Slovenija ohranila potencial. Ne samo, da ga je ohranila, celo povečala ga je,” še poudarja premier.

Si je vlada izmislila pandemijo in podražitve energentov na svetovnih trgih?

Janša se je dotaknil tudi očitkov o predvolilnih bonbončkih in poudaril, da bi moral tisti, ki jih izreka, razmisliti o tem, kaj govori. Če bi ti očitki držali, bi to pomenilo, da si je vlada koalicija izmislila tako pandemijo kot podražitve energentov na svetovnih trgih, je dejal.

V tem času se je razpoložljivi dohodek gospodinjstev v Sloveniji povečal za deset odstotkov. Katerokoli obdobje vzemite za nazaj po letu 2008, pa boste videli, da se nikoli ni povečal dohodek gospodinjstev za 10 odstotkov. Vse to čeprav smo se v večini teh primerljivih obdobij zadolžili več,“ pojasnjuje Janša in poudarja, da se je Slovenija v tem obdobju zadolžila za 20 odstotkov manj kot je povprečje evroobmočja, kot je v tem času v evroobmočju v povprečju narasel javni dolg. „V tem času je recimo vrednost kapitalskih naložb na delniških trgih zrasla za 33 odstotkov, kar pomeni, da je v tem času pandemije, zaradi ukrepov, ki smo jih sprejemali, slovensko gospodarstvo napredovalo. Od tega niso imeli nekaj več le gospodarstveniki, ki ustvarjajo delovna mesta, ampak tudi ljudje,” je še pojasnil Janez Janša in dodal, da se je namreč s tem povečal njihov razpoložljivi dohodek.