Janša odgovarja opoziciji: ZAKAJ POZIV K ODSTOPU, ČE NAS LAHKO ZAMENJATE

Foto: Državni zbor RS

Premier Janez Janša je v ponedeljek v Državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja. Opozicijski poslanci so bili znova kritični, da vlada v spopadanju z novim koronavirusom ni uspešna.

Smo sredi epidemije, ki je zelo resna, zato ni smiselno že sedaj delati zaključkov, kdo je bil bolj ali manj uspešen,“ je pojasnil Janša, ki ocenjuje, da je položaj resen. Zagotovil je, da bomo drugi val epidemije zajezili, da pa je pri tem potrebnega tudi več sodelovanja vseh, ne samo kritiziranje. “Delamo veliko in delamo tudi napake, a na drugi strani ne vidim drugega kot kritike. Karkoli je vlada naredila, je bilo kritizirano. Če ni naredila, je bilo tudi kritizirano.“

“Pravite, da imate 46 glasov, pravite tudi, da imate mandatarja, ki je predlagal, da naj Slovenija izstopi iz evra. Imenujte ga, prevzemite krmilo, izstopite iz evra, iz EU v skladu z njegovim programom, pa bomo videli, kako se bo končalo na naslednjih volitvah. Ne pozivajte nas, naj odstopimo, če nas lahko zamenjate,” je Janez Janša odgovoril na vprašanje prvaka Levice Luke Mesca, sli bo sprejel odgovornost, ker naj bi se vlada slabo spopadala z epidemijo.

Trenutno stanje v Sloveniji je takšno kot v večini drugih evropskih držav, meni Janša, ki poudarja, da vlada že od marca namenja 80 odstotkov zmogljivosti spopadu z epidemijo: “Edina večja napaka, ki jo je vlada naredila v teh ukrepih, je ‘telovadenje’ pristojnih glede mask v šolah. Takrat so nam številke narasle, ker je bilo v teh poklicnih skupinah tudi za trikrat, štirikrat več pozitivnih kot pa v povprečju, ker pač bolezen pri otrocih ne pokaže znakov in je težko sledljiva.“

Na očitek, da bi morala vlada v času epidemije bolj pristopiti naproti opoziciji, je odgovoril, da so vsem opozicijskim strankam že na začetku mandata ponudili sporazum o sodelovanju. Nekatere so ga sprejele in sodelujejo pri pripravi ukrepov in zakonodajnih projektih, večina pa ne. Klub temu je ponudba vladne strani po besedah Janše še vedno na mizi: “Sprejmite jo in boste zraven, ko bo strokovna skupina predstavljala predloge za svoje ukrepe.”