Janez Janša: Kultura je oblikovala našo identiteto in nas ohranjala kot narod

Foto: slovenec.org

Ob današnjem kulturnem prazniku je predsednik vlade Janez Janša v poslanici izpostavil, da je „kultura oblikovala našo identiteto in nas ohranjala kot narod na tem prepišnem delu Evrope skozi stoletja“.

Aktualna vlada kulturi namenja posebno pozornost, ki ni merjena v besedah, ampak v dejanjih in številkah, pravi slovenski premier. „Čeprav vem, da bodo tudi tokrat glasni zvočniki tistih, ki na kulturo gledajo skozi demagogijo in subjektivne občutke, se dejstev, podkrepljenih s številkami, ne da preglasiti. Številke govorijo, da Slovenija namenja kulturi nadpovprečen delež bruto domačega proizvoda, kar nas uvršča na visoko mesto v primerjavi z drugimi evropskimi državami,“ je v svoji poslanici ob kulturnem prazniku (tukaj si jo lahko preberete v celoti) zapisal Janez Janša.

Foto: Kabinet predsednika vlade RS – Janez Janša, predsednik Vlade RS

V tem mandatu je vlada sprejela tudi ključni strateški dokument na področju kulture. Poslanstvo resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022 – 2029 je uveljavitev slovenske kulture kot tistega družbenega dejavnika, ki omogoča razvoj, rast in prepoznavnost slovenstva tako doma kot v tujini. Sprejet je bil tudi zakon o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi, ki do leta 2027 predvideva dodatnih 122,6 milijonov evrov v proračunu pristojnega ministrstva. V okviru načrta za okrevanje in odpornost je kultura pridobila še dodatnih 86,9 milijonov evrov, kar znaša 4,8 odstotkov vseh nepovratnih sredstev načrta.

Foto: Državni svet RS – Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS

Bogata slovenska kulturna dediščina za tako maloštevilen narod in mlado državo ni samoumevna, v poslanici pravi predsednik DS Alojz Kovšca, ki izpostavlja, da smo si državo priborili s peresom, ne le z orožjem. Kovšca dodaja, da je rekordni proračun ministrstva za kulturo šele predpogoj, da lahko zaorjemo v ledino težav, izzivov in ambicij slovenske kulturne srenje. V poslanici je še zapisal, da ne znamo razviti kulturnega in spoštljivega medsebojnega dialoga. „V duhu tvornega dialoga bi lahko omogočili boljše pogoje za razvoj in delovanje tako vrhunskih kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev kot tudi slovenske ljubiteljske kulture,“ še meni predsednik DS Alojz Kovšca.