Janez Janša napoveduje dodatno ukrepanje zaradi visokih cen elektrike

Foto: Kabinet predsednika vlade

Glede visokih cen elektrike bo vlada ukrepala, dokler bo to potrebno, zagotavlja premier Janez Janša, ki pojasnjuje, da bodo denar za ukrepanje zagotovili iz elektropodjetij.

Predsednik vlade glavno težavo vidi v evropski formuli izračuna cene elektrike, ki upošteva cene plina, ta formula pa naj bi se spremenila. “Dokler formula ne bo spremenjena in to ne bo stabiliziralo cen, bomo intervenirali,” je na javni tribuni ob koncu vladnega obiska južnega dela osrednjeslovenske regije na Vrhniki, na kateri so sodelovali župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji, napovedal Janez Janša.

Zaradi povišanja cen elektrike je vlada že ukrepala, tako da se do konca aprila ne obračunava omrežnine. Položnice so nižje za skoraj 40 odstotkov. Janša zagotavlja, da bo vlada ukrepala tudi naprej in pojasnjuje, da bodo sredstva za financiranje te vrzeli jemali iz viškov, ki se ustvarjajo, ker slovenski proizvajalci električne energije to energijo zaračunavajo po višji ceni. „Glede na to, da gre v glavnem za državna podjetja, bomo ta sredstva preusmerjali,“ dodaja premier.

Foto: Pixabay

Evropska komisija pripravlja novo formulo izračuna cene elektrike, ki naj bi zaživela maja oz. junija. „Takrat bodo cene na evropskem trgu nižje. Ne bodo sicer takšne, kot so bile pred tem šokom zaradi vojne v Ukrajini in zaradi večje porabe energije, ki jo je spodbudilo okrevanje po pandemiji in povečevanje denarja v obtoku,“ je še povedal Janša.