Janez Janša: Namesto politike sodelovanja in vključevanja skoraj dve tretjini časa po osamosvojitvi zaznamovani z izključevanjem

Foto: zajem zaslona (YouTube)

Na sinočnji proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti, ki je potekala v televizijski obliki na RTV Slovenija, je slavnostni govornik, premier Janez Janša izpostavil, da je bila odločitev na plebiscitu pred 30 leti pravilna in ekonomsko utemeljena.

Kljub neobičajnim razmeram in utrujenosti od spopada z epidemijo je Janša pozval, naj si prazničnega vzdušja ne pustimo vzeti: “Praznovali bomo ločeni, vendar povezani.”

Z besedami „Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo,“ je dr. Jože Pučnik 26. decembra 1991 označil trenutek najpomembnejše odločitve v zgodovini slovenskega naroda. Čas, edini čas, ko si je narod resnično dobesedno napisal sodbo sam. In ta sodba je bila veličastna, odmevala je navzven po svetu ter v duši in srcu slehernega Slovenca.

Foto: Vihra

“Veliko priložnosti smo iz različnih razlogov zamudili,” je ocenil Janez Janša in izpostavil je, da sta bili namesto politike sodelovanja in vključevanja skoraj dve tretjini časa po osamosvojitvi zaznamovani z izključevanjem. Virus izključevanja je primerjal z novim koronavirusom, saj da “povzroča enake posledice na telesu naroda in države”. “Kako bomo zdravi, hitri in uspešni, če ne moremo dihati z obema kriloma pljuč,” se je vprašal slovenski predsednik vlade.

Ker smo se osamosvojili, smo po njegovih besedah “lahko dosegli večjo blaginjo, bili smo bolj varni, bolj odprti navzven, bolj povezani z razvitimi, prej vključeni v EU, Nato, Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj in z vidika naših interesov smo bili mednarodno vplivnejši”.

V prihodnjih tednih in mesecih bomo “pogum in razum izpred 30 let zelo potrebovali”, saj smo pred najzahtevnejšim delom epidemije. “V vsakem primeru bomo zdržali, saj sedaj prvič od njenega začetka vemo, da bomo zanesljivo zmagali,” je izpostavil Janša.

Nikomur torej ni lahko, a “smo narod, ki je svoje moči združil v najbolj usodnih trenutkih ter zato stal in obstal”, je spomnil premier in vsem zaželel, da ostanejo zdravi in pogumni.