Jamarski dosežek slovensko-italijanske ekipe na Bovškem: DRUGA NAJGLOBLJA JAMA

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Slovensko-italijanska ekipa jamarjev je poskrbela za jamarski dosežek, s katerim je Slovenija dobila drugo najglobljo jamo oziroma jamski sistem.

Ekipi jamarjev je na območju gore Rombon na Bovškem uspelo odkriti povezavo med breznom Hudi Vršič in Črnelskim breznom. Globina tega zdaj povezanega jamskega sistema znaša 1.391 metrov. Najgloblja ostaja jama Čehi 2.

Svoj podvig je jamarska ekipa začela v petek, ko je vstopila v brezno Hudi Vršič na Rombonskih podih. Raziskave je nadaljevala od najgloblje točke, ki jo je dosegla lani (1.026 metrov) v smeri Črnelskega brezna. Od lanske točke naprej so se spustili 30 metrov, kjer je nadaljevanje zaprl sifon. Mimo njega so splezali čez steno približno 10 metrov in prišli na približni globini 1.060 metrov (od vhoda v Hudi Vršič) v Črnelsko brezno. Iz jame so izplezali danes popoldne.

Najgloblja jama v Sloveniji je Čehi 2 (globina 1.505 metrov, dolžina 5.536 metrov), najdaljši pa sistem Migovec (dolžina 37.162 metrov, globina 972 metrov) in sistem Postojnske jame (dolžina 24.120 metrov, globina 115 metrov).