Jabolko navdiha za junakinje in junake Krasa

Foto: Twitter Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je na Brdu pri Kranju v znak hvaležnosti sprejel gasilce, prostovoljce in druge sodelujoče pri gašenju julijskih požarov na Krasu in jim podelil jabolko navdiha.

V kolikor bi želeli organizirati sprejem za vse, ki so tako ali drugače sodelovali v intervenciji ob julijskih požarih na Krasu, bi bila premajhna tudi dvorana v ljubljanskih Stožicah, je dejal predsednik RS Borut Pahor in ob tem spomnil na julijske obsežne požare na Krasu: “Cela država, vsi ljudje, ne glede na številne razlike med nami, smo takrat držali pesti, da bi vam čim prej uspelo pogasiti požar.”

“Počaščeni smo, da ste prepoznali naše delo in trud,” je povedal poveljnik Gasilske enote Nova Gorica in vodja intervencije ob požarih na Krasu Simon Vendramin, ki je spomnil na neprespane noči, polne agonije in stresa, ko so se gasilci več kot dva tedna nepretrgoma borili z ognjenimi zublji. Ob tem je pristojnim sporočil, da se je treba zaradi velikega pomena prostovoljnega gasilstva v Sloveniji zavzemati za njegovo ustreznejšo ureditev, ki bo prostovoljnim gasilcem zagotavljala boljše pogoje in pripravljenost gasilskih enot.

Vsem udeleženim se je zahvalil tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Ob tem je pojasnil, da bodo v četrtek v Sežani opravili analizo intervencije, kjer bodo pregledali pridobljene izkušnje. Te bodo podlaga za izboljšanje postopkov ter tehnike in opreme za gašenje tako obsežnih požarov.

Kot je povedal predsednik Borut Pahor, je jabolko navdiha izraz občudovanja in hvaležnosti vseh prebivalcev Slovenije. Ob trdni podpori civilne zaščite in enot sistema zaščite in reševanja je v intervenciji na Krasu sodelovalo skoraj 15.000 prostovoljnih gasilcev iz več kot 1.000 prostovoljnih gasilskih društev iz vse Slovenije, 200 poklicnih gasilcev, 3.000 pripadnikov Slovenske vojske, več kot 700 gozdarjev, 565 policistov, 369 pripadnikov enot Rdečega križa, 135 pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, 73 članov ekip nujne medicinske pomoči, iz zraka so s poleti pomagali člani več aeroklubov, na pomoč so priskočili tudi iz tujine in gospodarstva, je poudaril Pahor.

Podelitve se je udeležil tudi Gašper Furlan iz Kostanjevice na Krasu, 15-letnik, ki je gasilcem ob cesti delil pijačo in hrano: „Gasilci so bili zelo veseli, radi so se ustavljali. Proti koncu smo ponujali tudi kavo, ko so se ustavili, smo se z njimi pogovorili.“