Izvolitev 14. slovenske vlade: TAKOJ ZAVIHATI ROKAVE

Foto: dz-rs.si

Nocoj ob 18.30 bo Državni zbor RS na izredni seji odločal o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše. Pred tem bodo potekale še zadnje predstavitve ministrskih kandidatov pred parlamentarnimi odbori.

Dosedanje predstavitve kandidatov za ministre so potekale brez večjih zapletov. Danes bodo pred matičnimi odbori še predstavitve kandidatov za ministra za zdravje Tomaža Gantarja, za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonka Černača, za ministra za kulturo Vaska Simonitija in za ministrico brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu Helene Jaklitsch.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev. Glasuje se o listi kandidatov v celoti, nova koalicija pa ima za njeno potrditev zagotovljenih 47 glasov.

Foto: Portal DZ

Zaradi epidemije novega koronavirusa Slovenija čimprej potrebuje novo vlado, ki bo morala takoj zavihati rokave. Tudi prva seja nove vlade, ki bo sledila potrditvi ministrov v DZ, bo namenjena sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V četrtek je Janša napovedal, da bodo ustanovili krizni štab v ožji in širši sestavi. Nova koalicija se strinja tudi s predlogom infektologov, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji.