V Hitovem hotelu Sabotin v Solkanu so v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica na ogled postavili že 25. tradicionalno razstavo gob, na kateri med 188 predstavljenimi gobami ne manjka najbolj priljubljenih in prepoznavnih vrst.
Obiskovalci bodo lahko vse do srede spoznavali tudi nekatere posebnosti, med katerimi izstopa 20-kilogramska črneča velezraščenka. Vse do konca tedna velja pokusiti tudi jedi z gobami in drugimi jesenskimi dobrotami, ki jih bodo gostom ponudili v restavraciji Hotela Sabotin.
Tudi letos so se najbolj aktivni člani Gobarskega društva Nova Gorica podali v gozdove od Cerkljanskega, do Postojnskega, na Nanos, v Brda, po Tolminskem in Idrijskem. Nabrali so zavidljivo število različnih primerkov, zato je na letošnji razstavi kar 188 različnih gob, ki so predstavljena z opisi, na katerih najemo slovensko in latinsko poimenovanje ter informacije ali so (pogojno)užitne, neužitne, strupne, smrtno strupene, zavarovane… Razstava gob, katere glavni namen je ozaveščanje obiskovalcev o naravnih danostih našega okolja, bo na ogled do jutri, 5. oktobra, popoldan.
„Letos je leto jurčkov, ne pomnim jih toliko,“ je ob odprtju razstave zatrdil Gabrijel Seljak, član Gobarskega društva Nova Gorica in eden redkih determinator-mentorjev v Sloveniji, ki je pojasnil, da so bila drevesa zaradi ekstremne suše nekako prisiljena se še tesneje povezati z glivami, zato imamo tako radodarno letino jurčkov.
Ob jurčkih lahko na letošnji razstavi najdemo tudi druge poznane in okusne gobe, ki se najpogosteje znajdejo na naših krožnikih, pa tudi smrtno strupene. Med redkostmi velja izpostaviti jajčasto mušnico oz. belo žardano: mlada je užitna, a gre za zavarovano vrsto, ki jo najdemo predvsem na Primorskem, drugje po Sloveniji jo je manj. Posebnost razstave je tudi zavarovan jelkov bradovec, ki so ga našli v Trnovskem gozdu, pa smrtno strupena sijajna koprenka, ki je na razstavi predstavljena prvič. Po teži največja je na razstavi 20-kilogramska črneča velezraščenka, ki velja za užitno, ko je mlada, hkrati pa je poznana po veliki vsebnosti antioksidantov in je zato dobra za krepitev imunskega sistema. „Užitnih gob je veliko, nekje med 400 do 500 vrst, res okusnih in zato tudi uporabnih v kulinariki pa je nekje 30 do 40 vrst,“ je še pojasnil Seljak.
V Gobarskem društvu Nova Gorica poudarjajo, da moramo biti pri nabiranju gob zelo spoštljivi do narave, se držati gobarskega bontona in veljavnih predpisov, ki med drugim velevajo, da lahko obiskovalec gozda v smislu rekreativnega nabiranja gob za lastne potrebe dnevno nabere največ do dva kilograma gob.
„Tudi letošnja razstava gob potrjuje, da smo dobro zakorakali v letošnjo jesen,“ je povedala pomočnica vodje hotelov Sabotin in Lipa, Jana Jakin Petejan. V Hotelu Sabotin so se zato dobro pripravili tudi s sezonsko kulinarično ponudbo, in sicer bodo okusne jedi z gobami in drugimi jesenskimi dobrotami (domača jurčkova juha, testenine, mesne in ribje jedi z različnimi gobami, kostanjevi štruklji…) na voljo vse do nedelje, 9. oktobra, prijetni jesenki dnevi pa so na Primorskem kot nalašč tudi za kosila na vrtu restavracije Hotela Sabotin.