Izredna seja javnega zavoda bolnišnice v Šempetru: PRODAJA „BOLNIŠNIČNE SREBRNINE“

Foto: ML, Pixabay

Na izredni seji sveta javnega zavoda šempetrske bolnišnice so potrdili finančni načrt v tem letu, ki predvideva, da bo imela bolnišnica konec leta 2019 še vedno za 1,8 milijona evrov izgube.

Po besedah direktorja bolnišnice Stanislava Rijavca je to del sanacijskega načrta, ki zagotavlja, da bo naslednje leto izguba manjša in zatem leta 2021 pozitivna ničla. Sprva je bilo predvideno, da bo sanacijski program trajal štiri leta, a so ga skrajšali na tri. Reorganizacije bodo deležni nabava in dnevna hospitalizacija. Po mnenju direktorja bodo rezerve iskali tudi pri nadomeščanju delovne sile.

Za posodobitev medicinske opreme bo ministrstvo za zdravje letos namenilo 1,2 milijona evrov. Najverjetneje bodo denar namenili tudi za dokončanje druge faze bolnišničnega oddelka v Stari Gori ter zaključili z gradbenimi dejavnostmi. V tem primeru bi bila tudi gradnja nekoliko cenejša, kot če bi jo ponovno odpirali čez nekaj let, ko bi se našel denar za dokončanje.

Foto: Pixabay

Dobaviteljem, s katerimi se dnevno srečujejo, šempetrska bolnišnica trenutno dolguje med osem in devet milijonov evrov. Nekateri jih razumejo, drugi jim odpisujejo zamudne obresti, nekateri pa celo obveznosti, pojasnjuje direktor, ki je napovedal tudi prodajo “bolnišnične srebrnine”, kot so sestrski dom in vrtnarska hiša. Tako pridobljeni denar nameravajo porabiti za investicije, ki so za bolnišnico nujno potrebne.