Zbor za republiko o likvidaciji ruske mednarodne spominske organizacije Memorial

Foto: Pixabay

Ruske oblasti so nedavno prepovedale delovanje Memoriala, ki je v sklopu Platforme evropskega spomina in vesti (PEMC) že več kot trideset let ozaveščal o posledicah totalitarnih režimov. Zaskrbljenosti se v izjavi za javnost pridružuje tudi Zbor za republiko.

Zbor za republiko se pridružuje izjavi Platforme evropskega spomina in vesti glede likvidacije ruske mednarodne spominske organizacije Memorial in poudarja, da zanikanje posledic totalitarizmov prejšnjega stoletja teh družb ne bo osvobodilo bremen nevarne družbene pohabe.

Primeri kot so Nemcov, Navalni, Memorial in drugi so le nekatere podobe ravnanja, ki surovo ruši načela demokracije in človekovih pravic.

Vsako oblastno preganjanje resnice in širjenje laži ustvarjajo nove delitve in nove krivice, ne glede, ali gre za politično, sodno ali medijsko oblast.

Zato Zbor za republiko poziva ruske oblasti, da zaščitijo pravico do spomina na žrtve, ki so bile povzročene v totalitarnih sistemih prejšnjega stoletja in kasneje.

Evropski parlament in Evropsko komisijo vidimo kot branika pravice do spomina na žrtve, ki so jih povzročili totalitarni sistemi. Pa tudi branika pravice do resnice, poprave krivic, svobode govora in demokratičnega političnega delovanja v širšem sorodnem kulturnem prostoru, v katerem vidimo tudi Rusijo.

Zato tudi osrednje institucije Evropske unije pozivamo k odločnejšim odzivom na drastične kršitve človekovega dostojanstva, kjerkoli se le te pojavijo.

Ljubljana, 17. januarja 2022

Dr. France Cukjati, predsednik