Ivo Barišič: „Mislil sem, da gre za prevaro“

Foto: SNG Nova Gorica - Ivo Barišič

S podelitvijo nagrad se je v Mariboru zaključil 57. Festival Borštnikovo srečanje, ki je od lani premeščen z jesenskega na zgodnje poletni čas. Borštnikov prstan je prejel nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič, kot najboljša predstava je bil prepoznan Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija.

Kot so zapisali v utemeljitvi, sta najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča njegova predanost in odprtost. Kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks.

Naenkrat si v vrtincu nekih podob, silhuet, stanj, misli, srečanj. Padel sem v Mrtvaški ples vivo Hrastovljah. To pravim zaradi tega, ker sem igral Smrt v Korunovi postavitvi Ljudožercev in Papeža v Mlakarjevi postavitvi Zatona sonca in slave. Med tema dvema poloma je pa cela galerija. In ker nisem ukalupljen igralec, sem mnogo teh podob, ki so tam v Hrastovljah, odigral,” je povedal Ivo Barišič, ki ga je vest o nagradi presenetila med bivanjem na Madagaskarju. Sprva je mislil, da gre za prevaro, saj je mislil, da je Borštnikovo srečanje še vedno v jesenskem času.