Ivo Barišič dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana

Foto: SNG Nova Gorica - Ivo Barišič (levo) je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana

Nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana, sporočajo organizatorji 57. Festivala Borštnikovo srečanje.

Kot je bilo izpostavljeno v razglasitvi dobitnika Borštnikovega prstana, tako gledališko kot filmsko ustvarjanje Iva Barišiča zaznamuje popolna predanost igralskemu poklicu. Osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost bo prejel na zaključni slovesnosti 12. junija v Mariboru, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

Barišič je umetniško pot začel kot gledališki samouk. Član igralskega ansambla novogoriškega gledališča je bil vse od njegove profesionalizacije leta 1969. V Primorskem dramskem gledališču, leta 2004 preimenovanem v Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica, ter v drugih gledaliških hišah je nastopil v več kot 170 uprizoritvah, vidne vloge pa je, še zlasti v zadnjem desetletju, oblikoval tudi na filmu in televiziji. V začetku leta 2014 se je upokojil in zaključil gledališko kariero, še vedno pa je aktiven pred kamerami.

Festival Borštnikovo srečanje se prične v ponedeljek s sklopom Mlado gledališče, slavnostno odprtje bo 3. junija. V tekmovalnem programu je 16 predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek. Program zaokrožuje še osem slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu. Festival ohranja tudi mednarodno razsežnost, saj bo gostovalo pet tujih uprizoritev.

Foto: SNG Nova Gorica – Ivo Barišič

Kot pravi Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, se je Ivo Barišič najbolj uveljavil kot mojster igralec dramatike absurda. Tea Rogelj pa je v utemeljitvi nominacije izpostavila, da sta najznačilnejša poteza v Barišičevi ustvarjalnosti njegova predanost in odprtost. „Kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks,“ je še zapisala Rogeljeva.