Italija želi okrepiti nadzor na meji s Slovenijo: DODATEN KONTINGENT VOJAKOV

Foto: forzearmate.org (fotografija je simbolična)

Ker se je število nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo povečalo, je vlada v Rimu napovedala, da bo v Furlanijo-Julijsko krajino (FJK) na mejo s Slovenijo poslala dodaten kontingent vojakov. Bolje želijo nadzorovati predvsem manjše mejne prehode, kjer naj bi bilo nezakonitih prehodov največ.

Oblasti v FJK so v pismu pozvale italijansko vlado k hitremu in ciljnemu ukrepanju, s katerim bi zaustavili prehajanje migrantov iz Slovenije v Italijo, saj je njihovo število v zadnjih tednih precej naraslo. FJK je izrazila zaskrbljenost zlasti zaradi morebitnega širjenja novega koronavirusa.

Senatorka Tatjana Rojc se je včeraj srečala z italijansko notranjo ministrico Luciano Lamorgese, ki ji je predstavila načrte vlade za okrepitev števila vojakov na meji s Slovenijo. Vlada v Rimu pozorno spremlja razvoj dogajanja na severovzhodu Italije in si želi okrepiti sodelovanje s Slovenijo v boju proti tihotapcem.

Zaradi strožjega nadzora na območju Trsta in Gorice pride vse več migrantov s pomočjo ukrajinskih tihotapcev v Italijo čez manj znane manjše mejne prehode na območju Vidma. Migrante prevažajo v Italijo s pomočjo manjših avtobusov, avtodomov ali tovornjakov, pojasnjuje Rojčeva.