Iskanje novih kultur v ajdovski občini: AMERIŠKI SLAMNIK

Foto: Pixabay

V iskanju kultur, ki bi uspevale v spremenjenih podnebnih razmerah, so v občini Ajdovščina poskusno zasadili ameriški slamnik, ki je znan po zdravilnih učinkih. Projekt so ob bogatem pridelku zdaj nadgradili z razvojem prehranskega dopolnila, s čimer odpirajo nove priložnosti za kmete in podjetnike.

K razvoju proizvoda so povabili podjetje Tosla, ki je pred nekaj leti v ajdovski poslovni coni zgradilo sodobno tovarno za proizvodnjo inovativnih sladil in prehranskih dopolnil. V Tosli so razvili prehransko dopolnilo z izvlečkom ameriškega slamnika (škrlatne ehinaceje), namenjeno krepitvi imunskega sistema ter lajšanju simptomov pri prehladnih in virusnih obolenjih.

Občina Ajdovščina je kot prva v državi sprejela strategijo obvladovanja tveganj v pričakovanih podnebnih razmerah in izkoriščanja novih priložnosti v kmetijstvu. Pred štirimi leti so v sodelovanju s svetovalno službo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica na občinski njivi poskusno zasadili vrsto novih, za Vipavsko dolino neobičajnih kmetijskih kultur.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je prevzela distribucijo izdelka, prehransko dopolnilo z imenom Škrlatna ehinaceja iz Vipavske doline pa je na svoje police prva postavila Lekarna Ajdovščina. Občinska uprava bo spremljala odzive uporabnikov in merila obseg prodaje ter z izsledki seznanila kmetovalce.