Iranci so zaprosili za azil: IRAČAN V PRIPORU

Foto: FB Slovenska policija

Pred dnevi so policisti v Ilirski Bistrici zaustavili osebni avtomobil nemških registrskih oznak, v katerem je iraški državljan prevažal štiri Irance, še dva potnika, prav tako iz Irana, pa sta se brez potnega lista skrivala v prtljažnem prostoru.

Voznik nemškega avtomobila je državljan Iraka, prosilec za mednarodno zaščito v Nemčiji in imetnik nemškega potnega lista za tujce. Ugotovljeno je bilo, da so bili ilegalni prebežniki pretihotapljeni v Slovenijo po t. i. balkanski poti preko BiH in Hrvaške. S tem dejanjem so storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 12.000 evrov.

Za voznika in državljane Irana, ki so imeli potne liste, so policisti pri opravljanju rednih policijskih nalog ugotovili, da nimajo odtisnjenih vstopnih žigov Slovenije ter tako ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo so prestopili na nedovoljen način, sporočajo s policijske uprave Koper.

Po končanem postopku so državljani Irana zaprosili za mednarodno zaščito, odpeljali so jih v azilni dom. Državljanu Iraka so zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja odvzeli prostost. Po zaključenem policijskem postopku so ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje, preiskovalna sodnica pa je zanj odredila pripor.