Na Goriškem je bil gostinski lokal tarča inšpektorjev, ki so odkrili resne nepravilnosti pri shranjevanju hrane. V sklopu nadzora, ki sta ga izvedli obalna straža iz Tržiča in zdravstveno podjetje ASUGI, so zasegli kar 90 kilogramov hrane. Lastnik lokala je prejel denarno kazen, saj so bile ugotovljene pomanjkljive higienske razmere in nepravilnosti pri označevanju prehrambenih izdelkov.
Med pregledom so inšpektorji zaznali vrsto kršitev, ki so vključevale neustrezne higienske pogoje in nepravilno označevanje prehrambenih izdelkov. V lokalu so našli 40 kilogramov ribjih izdelkov, kot so kozice, kalamari in losos, ki niso imeli ustreznih sledljivostnih oznak. Prav tako so zaradi neprimernega shranjevanja zasegli dodatnih 50 kilogramov različnih živil, med katerimi so bile pokrovače, suhomesnati izdelki in meso različnih vrst.
Lastnik lokala je bil zaradi ugotovljenih kršitev kaznovan z dvema globama v skupni višini 3500 evrov. Poleg tega so mu zdravstveni inšpektorji naložili izpolnitev posebnih zdravstveno-higienskih zahtev, ki jih mora izvesti do konca meseca. Če teh zahtev ne bo izpolnil, mu grozijo dodatne kazni ali celo omejevalni ukrepi.
Sledljivost prehrambenih izdelkov je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti hrane. V tem primeru so pomanjkljive oznake na ribjih izdelkih pomenile tveganje za zdravje potrošnikov. Takšne kršitve lahko vodijo v resne posledice, saj potrošniki ne morejo preveriti izvora in kakovosti hrane, ki jo zaužijejo.
Pristojni organi si skupaj z lokalnimi oblastmi prizadevajo izboljšati higienske standarde v gostinskih obratih. Namen takšnih inšpekcijskih pregledov je zagotoviti, da so vsi prehrambeni izdelki ustrezno označeni in shranjeni ter da se spoštujejo zdravstveno-higienski standardi, ki ščitijo zdravje potrošnikov.
Spletno uredništvo