Vse več ilegalnih migrantov tudi na Goriškem: LETOS SO JIH OBRAVNAVALI 292

Foto: Slovenska policija

Od začetka leta do prejšnjega tedna so policisti Policijske uprave Nova Gorica zaradi nedovoljenega prestopa meje s Hrvaško obravnavali 292 ilegalnih migrantov, ki so z javnimi prevoznimi sredstvi ali organiziranimi prevozi po prestopu meje skušali priti v Italijo.

Med ilegalnimi migranti na Goriškem je bilo največ državljanov Pakistana, Bangladeša in Maroka. Italijanski varnostni organi so jih v postopek vrnili 223, sporočajo iz novogoriške policijske uprave.

Goriški policisti in kriminalisti so nazadnje, 31. avgusta na območju Goriških Brd obravnavali 25-letnega državljana BiH, bivajočega v Sloveniji, ki ga sumijo, da je istega dne v tovorno vozilo vzel večje število tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanje v Sloveniji ter jih prepeljal do bližine državne meje z Italijo. Tujcev niso izsledili, novogoriški kriminalisti pa bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev osumljenca kazensko ovadili.

Foto: policija.si

26. avgusta so policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe na območju Solkana ustavili 56-letnega slovenskega voznika, ki je prevažal šest migrantov iz Afganistana in Pakistana, dva od njih v prtljažnem prostoru. V postopku so ugotovili, da so tujci pred tem brez kakršnihkoli dokumentov ilegalno prestopili državno mejo s Hrvaško, ob prijetju pa so vsi zaprosili za mednarodno zaščito in bili nameščeni v ljubljanski azilni dom, voznika pa so kazensko ovadili.

Tudi sredi avgusta so na območju Goriških Brd obravnavali slovenskega državljana, 27-letnega voznika kombija. Po sedanjih ugotovitvah je ta skupaj z neznanimi sostorilci ponoči v tovorni del kombija vzel najmanj 15 tujcev, domnevno državljanov Afganistana in Sirije, ter jih za plačilo prepeljal preko slovenskega ozemlja do meje z Italijo. Tudi teh migrantov niso izsledili, zoper voznika pa so ukrepali zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Foto: Facebook (fotografija je simbolična)

Zadnji julijski dan so na območju Rožne Doline ustavili 34-letnega voznika avtomobila, državljana Afganistana, ki biva na območju Italije. Ta je od hrvaške meje proti Italiji prevažal pet migrantov, štiri državljane Afganistana in enega državljana Pakistana, med katerimi sta bila tudi dva mladoletnika. Po zaključenem postopku so jih nastanili v postojnskem centru za tujce, zoper voznika pa prav tako vložili kazensko ovadbo. Preiskovalni sodnik je zanj po končanem zaslišanju odredil pripor. Čaka ga tudi prekrškovni postopek, saj je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in s tem povzročil več kršitev prometne zakonodaje in zakona o varstvu javnega reda in miru.